Strážnický festival ukáže Janáčkovu folklorní inspiraci i zvyky Lužických Srbů

Víc než sto souborů z Česka a několik dalších ze zahraničí vystoupí na Mezinárodním folklorním festivalu, který dopoledne začal ve Strážnici na Hodonínsku. V tradiční podobě se tam vrátil po dvouleté pauze způsobené epidemií koronaviru. Loni a předloni se přehlídka konala převážně on-line.

Čtvrtek je ve Strážnici tradičně dnem věnovaným dětem. Hlavní program začíná v pátek, kdy bude slavnostní zahájení. Páteční večer v amfiteátru Bludník patří pořadu nazvanému Po nezarostlém chodníčku aneb Leoš Janáček jako sběratel lidových písní a tanců.

„Představeno bude především Janáčkovo rodné Lašsko s akcentem na místní rázovité lidové tance – zdroj inspirace pro dílo Lašské tance i pro skladatelovu literární činnost, především pro jeho fejetony. Podíváme se také na Brněnsko, kde Janáčka zaujala dívčí svatodušní obřadní obchůzka známá pod názvem královničky,“ popsala program autorka pořadu Lucie Uhlíková.

V sobotu večer se na festivalové pódium po mnoha letech vrátí Lužičtí Srbové v pořadu „Za čěskimi horami“. Západoslovanský národ si udržel svůj jazyk a kulturu po staletí, přestože je v Německu menšinou. K tamním zajímavým tradicím patří například velikonoční procesí se stovkami zpívajících jezdců – takzvané křižerjo.

„Po té covidové pauze i s tím, co se děje ve světě, bylo velmi těžké vůbec sem letos nějaké zahraniční soubory dostat, takže se pohybujeme v evropském prostředí. Jediný, který reprezentuje mimoevropský kontinent, je gruzínský soubor,“ řekla autorka zahraničního programu Markéta Vašulková.

Verbuňk a to nejlepší nakonec

Každoroční festivalovou atrakcí, která láká davy lidí, je soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku. Jde o zlatý hřeb sobotního programu. Festival završí v neděli odpoledne galaprogram To nejlepší na konec.

„Diváci se mohou těšit na celou řadu atraktivních vystoupení, a proto určitě nebude nouze o bouřlivé ovace. Oficiální závěr pořadu pak bude patřit jako vždy řediteli Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici a vlajkonošům,“ uvedl autor pořadu Petr Ryšavý.