Nemocnice ve Šternberku otevřela nový pavilon interny. Stál 260 milionů korun

Více prostoru, moderní vybavení i lepší zázemí poskytuje pacientům a lékařům nový interní pavilon v Nemocnice AGEL ve Šternberku. Stavba zabrala třicet měsíců a stála bezmála 260 milionů korun. Otevřen byl sice už ve středu, plně však začne sloužit pacientům od konce letošního léta, sdělila ředitelka šternberské nemocnice Katarína Bučková.

V suterénu nové budovy je technické zázemí a šatny zaměstnanců, v dalších čtyřech podlažích jsou prostory pro ambulantní i lůžkovou část interního oddělení. „Do prvního podlaží je začleněn ambulantní trakt se všemi odbornými ambulancemi. Druhé a třetí podlaží je vyčleněno pro standardní lůžkovou část, kdy se na každém patře nachází třináct dvoulůžkových pokojů. V posledním čtvrtém patře je umístěna jednotka intenzivní péče o deseti lůžkách,“ uvedl primář interny Lukáš Prucek.

Nová pětipodlažní budova byla postavena na místě bývalé budovy ředitelství. „Toto umístění bylo vybráno s ohledem na praktičnost a funkčnost. Nachází se v těsné blízkosti hlavní budovy, kde sídlí také chirurgie, ARO nebo radiodiagnostické oddělení, a umožnilo propojení těchto budov koridorem. Díky koridoru teď nově můžeme přesouvat pacienty ‚suchou nohou‘ k dalším potřebným vyšetřením, což je rychlejší i komfortnější,“ řekla Bučková.

Každý pokoj má svou koupelnu i klimatizaci

Oproti původnímu řešení nová jednotka intenzivní péče disponuje boxovým systémem, který zajistí soukromí u pacientů v těžkém stavu, a navíc umožní izolovat infekční pacienty. Nové standardní pokoje mimo jiné disponují vlastními koupelnami a klimatizací.

Šternberská nemocnice otevřela nový pavilon interny
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Novinkou je dále echokardiografický přístroj s vysokou kvalitou zobrazení, který umožní citlivěji a přesněji detekovat anomálie srdce a cév. K monitorování pacientů na jednotce intenzivní péče slouží nové vybavení zahrnující monitory a centrálu na pracovně zdravotníků.

„Výhodou celé sestavy je kromě nepřetržitého dohledu nad vitálními funkcemi také velký displej umožňující dobrou orientaci i v krizové situaci nebo vylepšený systém detekce arytmií, a navíc v případě potřeby možnost monitorace EEG,“ podotkl Prucek.

Pasivní budova

Nový interní pavilon má charakter pasivní nízkoenergetické stavby, díky čemuž bude energeticky téměř soběstačný. „V případě výstavby nového interního pavilonu můžeme mluvit o jedné z největších investičních akcí Olomouckého kraje v posledním desetiletí. Celkové finanční náklady se přiblížily 260 milionům korun, z čehož více než 200 milionů korun poskytl kraj ze svého rozpočtu,“ řekl hejtmanův náměstek Dalibor Horák (ODS).

Krajské nemocnice ve Šternberku, Prostějově a Přerově provozuje společnost AGEL Středomoravské nemocniční.