V Litoměřicích vzniká nové přístaviště pro malé lodě. Zájem o vodní turistiku stále roste

V Litoměřicích stát modernizuje přístaviště osobní lodní dopravy. Nově se tam budou moci malá i velká plavidla připojit na elektřinu a čerpat vodu. Na Labi vzniká série míst, kde mohou lidé malými loděmi zakotvit a po řece postupně putovat i řadu dní od města k městu. V Česku zájem o vodní turistiku roste.

Původní přístaviště sloužilo téměř dvacet let jako stání pro velké hotelové lodě, menším osobním plavidlům nevyhovovalo. Přístaviště pro ně na bočním rameni tvořily lehké, málo stabilní plastové moduly a plavidla k němu připlouvala jen obtížně.

Bez přípojky na elektřinu navíc musela mít plavidla přes noc puštěné palubové agregáty. „Zázemí neodpovídalo standardům, na které jsou zvyklí například zahraniční turisté, kterých po Labi připlouvá velké množství,“ přiznal šéf Ředitelství vodních cest Lubomír Fojtů.

U nového můstku bude moci zastavit loď dlouhá 110 metrů. Molo přístaviště malých plavidel už je rozebrané a stavební stroje nyní těží bahnité nánosy, které se odvážejí na skládku. „Namontováno bude nové plovoucí molo tvořené železobetonovými plováky s dřevěnou palubou, kde bude moci zdarma až 48 hodin stát 14 rekreačních plavidel,“ nastínil Fojtů. K lodím bude bezbariérový přístup po lávce. Stavební práce potrvají do konce září.

Další nová přístaviště na Labi

Přípojkou elektřiny a vody je už na Labi vybaveno nedávno otevřené přístaviště pro sportovní lodě v Děčíně. „V Ústeckém kraji ještě letos zahájíme výstavbu zcela nových přístavišť pro malá rekreační plavidla v Ústí nad Labem – Brné, Roudnici nad Labem a ve Štětí, aby byla dokončena celá souvislá síť,“ přiblížil ředitel.

Ředitelství vodních cest i ministerstvo dopravy počítají s nárůstem osobní lodní dopravy v úseku dolního Labe. Už nyní tudy plují velké hotelové lodi z Německa, jejichž častou zastávkou jsou právě Litoměřice. „Úspěšné využívání Baťova kanálu i Vltavy pro cestovní ruch, spojené s oživením okolí vodní cesty, je inspirací i pro Labe,“ poznamenal ředitel odboru vodní dopravy ministerstva dopravy Evžen Vydra.

Město od investice očekává upravené okolí. „Litoměřice jsou častým cílem výletů po Labi a přístaviště je v krásném koutě v sousedství koupaliště a Střeleckého ostrova s cyklostezkou. Jsme rádi, že toto místo dozná změny, a zároveň, že se práce nijak nedotknou hasičských slavností, které se u řeky budou v červnu konat,“ uvedla mluvčí Litoměřic Eva Břeňová.