Domov pro osoby s demencí má v Novém Městě na Moravě stát do dvou let. Ubytuje třicet lidí

V Novém Městě na Moravě bude do dvou let stát domov specializovaný na péči o lidi s demencí. Investorem Domova Pomněnka s třiceti lůžky je myslibořické středisko Diakonie Českobratrské církve evangelické, kterému na projekt přispělo ministerstvo práce, kraj a město. Na možnost umístění se už lidé ptají, potvrdila ředitelka střediska Michaela Grmelová při pátečním zahájení stavby.

Přípravy na stavbu domova trvaly několik let. „Pro mě je srdeční záležitost vidět tady ty hromady bláta a ty díry, protože z toho vidím, že už se konečně staví,“ uvedla ředitelka střediska Diakonie Českobratrské církve evangelické. 

Kruhovitý areál se střechou porostlou zelení a dvorem umožňujícím klientům bezpečný pobyt na čerstvém vzduchu bude v Německého ulici, poblíž nemocnice. Stavbu by měla firma RONELI Stavby SE dokončit v únoru 2024. Předseda představenstva Milan Oplíštil podotkl, že stavbaři musí řešit překážky vyvolané pandemií covidu-19 a válkou na Ukrajině, což je nedostatek stavebních materiálů a nárůst cen. „Jsem přesvědčený, že je překonáme,“ řekl.

Na financování uspořádalo středisko veřejnou sbírku

V desetitisícovém městě je zatím komunitní dům pro soběstačné seniory a dům s pečovatelskou službou. Radní Kraje Vysočina Jan Tourek (KDU-ČSL) řekl, že lůžek pro lidi s demencí je v této části kraje v přepočtu na obyvatele nejméně. Ocenil i to, že Domov Pomněnka bude postavený podle potřeb budoucích klientů. „Takových zas tolik v kraji nemáme, většinou to jsou bývalé domovy důchodců,“ podotkl.

Ministerstvo poskytne na domov 35,4 milionu korun, město osm milionů a kraj 14,2 milionu. Zbylé náklady uhradí diakonie, a to i pomocí úvěru. Pořádá také veřejnou sbírku, ve které se podle webu projektu zatím sešlo okolo jednoho milionu korun.

Diakonie Českobratrské církve evangelické má středisko v Myslibořicích na Třebíčsku. Jde o nestátní neziskovou organizaci poskytující sociální služby především seniorům, lidem s demencí a zdravotním postižením. O klienty s demencí se stará přes 30 let.