Kvůli nedostatkům na ekonomické fakultě Mendelovy univerzity zahájil úřad řízení o odejmutí akreditace

Kvůli nedostatkům na ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně zahájil akreditační úřad řízení o odejmutí akreditace pro ekonomické obory a další kontrolu školy. Chyby ukázala kontrola provedená Národním akreditačním úřadem pro vysoké školství (NAÚ), o jejíchž výsledcích informoval Týdeník Hrot.

Univerzita má institucionální akreditaci, což znamená, že v ekonomické oblasti může obory otevírat a profilovat bez zásahů zvenčí. Pokud by o ni zcela, nebo částečně přišla, musela by žádat o akreditaci pro jednotlivé obory právě akreditační úřad, což je pro univerzity komplikovanější cesta.

Škola se snaží pochybení napravit. „Omezení studia na univerzitě nehrozí,“ řekl mluvčí školy Filip Vrána. 

Shody v textech disertačních prací

Mezinárodní antiplagiátorská platforma VroniPlag v minulých měsících podle Týdeníku Hrot odhalila shody v textech disertačních prací několika rakouských komunálních politiků, kteří úspěšně ukončili doktorské studium na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity. Úřad pak na fakultu poslal kontrolory.

Podle Hrotu byla v doktorském studiu nabízeném cizincům řada problematických aspektů. „Byly zjištěny nedostatky včetně závažných nedostatků, které se týkaly státních doktorských zkoušek a obhajob disertačních prací studentů kontrolovaných studijních programů,“ píše se v inspekční zprávě podle týdeníku.

Další kontrola může trvat několik měsíců

Podle zástupce akreditačního úřadu Jiřího Smrčky zahájil proto NAÚ v únoru řízení k odejmutí institucionální akreditace pro ekonomické obory na Provozně-ekonomické fakultě. „Kromě toho akreditační úřad zahájil další kontrolu na Mendelově univerzitě, která má ověřit,  jestli nedostatky byly pouze v oblasti vzdělávání ekonomických oborů na Provozně-ekonomické fakultě, a nebo jestli mohlo docházet k podobným nebo jiným problémům i v dalších oblastech vzdělávání, pro které má Mendelova univerzita institucionální akreditaci, a to i na dalších fakultách,“ řekl. Kontrola podle něj může trvat několik měsíců. Jak dlouhé bude řízení o odejmutí akreditace, nechtěl odhadovat.

První kontrola na Provozně-ekonomické fakultě Mendelovy univerzity se konala od loňského 25. srpna do 25. listopadu. Protokol zaslal úřad univerzitě 20. prosince, škola podle zápisu ze zasedání rady úřadu nepodala proti zjištěním žádné námitky.

Škola zatím odebrala jeden doktorský titul

Univerzita podle jejího mluvčího sama podniká kroky k nápravě a k potlačení takzvaného překladového plagiátorství i k vyřešení dalších případných problémů. S úřadem je v kontaktu. „Včera (ve středu) večer jsme odeslali obsáhlé vyjádření NAÚ, v kterém mimo jiné popisujeme nápravná opatření, která jsme v dané věci už učinili,“ uvedl Vrána.

Na základě vlastního prověřování škola zatím odebrala jeden doktorský titul, druhý případ je v běhu, doplnil Vrána.