Bývalý hokejista Čechmánek dostal u soudu za podvod nepravomocně podmínku

Zlínský krajský soud nepravomocně uložil bývalému hokejovému reprezentantovi Romanu Čechmánkovi tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let za podvod. Škoda podle rozsudku přesáhla 7,2 milionu korun. Čechmánek se zadlužil při podnikání. Podle státního zástupce si půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že závazky nebude schopen splatit. Jednapadesátiletý Čechmánek vinu dlouhodobě popírá, hrozilo mu až osm let vězení.

V minulosti krajský soud Romana Čechmánka obžaloby z podvodu třikrát zprostil, vrchní soud mu však po odvolání žalobce věc vždy vrátil k novému projednání. Nyní krajský soud podle předsedy senátu Pavla Dvorského při svém rozhodování důsledně vycházel z právního názoru odvolacího soudu. Z něj vyplývá, že Čechmánek minimálně od března 2013 neměl volné peníze, z nichž by mohl hradit své závazky, což však dodavatelům zatajil.

V případě smluv a objednávek uzavřených před březnem 2013 proto krajský soud Čechmánka obžaloby zprostil, v případě pozdějších ho uznal vinným. „Soud po provedeném dokazování má za to, že navození škodlivého následku a vlastní obohacení na úkor poškozených osob nebylo přímým záměrem pana obžalovaného, nýbrž se jednalo o důsledek jeho nezodpovědného přístupu při realizaci vlastních investičních projektů,“ řekl Dvorský k uložení podmíněného trestu. K finanční sankci podle něj soud nepřistoupil vzhledem k tomu, že je Čechmánek v konkurzu.

Roman Čechmánek rozhodnutí soudu nekomentoval. Obhájce Tomáš Štípek, který pro svého klienta žádal zproštění obžaloby, řekl, že si ponechávají lhůtu pro případné podání odvolání. Ponechal si ji také státní zástupce Petr Matoušek, který Čechmánkovi navrhoval až čtyřletý nepodmíněný trest.

„V rámci mantinelů, které nastavil odvolací soud, tento rozsudek nepovažuji za nějak překvapující. Pokud se jedná o uložený trest, budeme zvažovat i to, jestli není nepřiměřeně mírný, což by byl samozřejmě také důvod pro odvolání. Ale dokud nebudu mít písemné vyhotovení rozsudku, tak se k tomu nebudu dále vyjadřovat,“ řekl Matoušek.

Věděl, že nebude moci splácet

Podle rozsudku se olympijský vítěz z Nagana podvodu dopustil v roce 2013, a to především v souvislosti se stavbou minipivovaru ve Zlíně a přestavbou bytového domu v Holešově. Státní zástupce uvedl, že obžalovaný uzavíral smlouvy a dohody se záměrem získat majetkový prospěch, přestože jeho tíživá finanční situace mu nedovolovala je plnit. Na základě smluv odebíral služby, stavební materiál a bytové nebo restaurační vybavení.

Policie Čechmánka obvinila z podvodu v souvislosti s jeho podnikáním v únoru 2017. Státní zástupce uvedl, že obžalovaný uzavíral smlouvy a dohody se záměrem získat majetkový prospěch, přestože jeho tíživá finanční situace mu nedovolovala je plnit. Na základě smluv odebíral služby, stavební materiál a bytové nebo restaurační vybavení.

Olympijský šampion z Nagana 1998, kde ale chytal jako jednička Dominik Hašek. Kromě toho získal tři tituly mistra světa (1996, 1999 a 2000) a dva bronzy (1997 a 1998) a šestkrát vyhrál extraligu, z toho pětkrát se Vsetínem. Čtyři roky také strávil v zámořské NHL, kde za Philadelphii a Los Angeles odchytal 212 zápasů. Hráčskou kariéru Čechmánek ukončil v roce 2009, poté začal trénovat, mimo jiné působil v nižších soutěžích na lavičce HC Bobři Valašské Meziříčí, SHK Hodonín, týmu zlínské Univerzity Tomáše Bati UTB Zlín nebo slovenské Trnavy.

Rodák ze Zlína získal svůj první titul v domácí soutěži v roce 1991 v dresu Dukly Jihlava. V 90. letech minulého století se stal Čechmánek součástí „valašského zázraku“, tedy týmu Vsetína, který získal pětkrát po sobě domácí titul. V zámoří strávil čtyři roky a v roce 2003 například brankář týmu Philadelphia Flyers dosáhl na William M. Jennings Trophy, jež je určena pro gólmany z týmu s nejnižším počtem inkasovaných branek v základní části NHL. Po návratu ze zámoří vystřídal několik klubů v ČR i zahraničí a kariéru ukončil v Třinci. Podle odhadů tisku si za hokejovou kariéru vydělal okolo 250 milionů korun.

Roman Čechmánek
Zdroj: ČTK/Pavel Paprskář

Půjčoval si od známých, měl úvěry u bank

Na podnikání si Čechmánek půjčoval peníze od známých, měl úvěry u bank. Jeho dluhy dosáhly desítek milionů korun. Minipivovar s restaurací ve Zlíně po roce fungování zavřel, přestavbu domu v Holešově nedokončil. Koupil i bývalý domov důchodců v Prostějově, investoval do developerského projektu v Chorvatsku, vlastnil byty ve Zlíně a Čeladné. Od roku 2013 byl v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na jeho majetek.

Už dříve Čechmánek řekl, že neměl důvod nikoho okrást a nikdy nepřemýšlel nad tím, že by se chtěl na někom obohatit. Podle znalce z oboru ekonomiky převyšoval Čechmánkův majetek hodnotu jeho závazků. Veškeré dluhy, které vznikly při jeho podnikání, tedy byl podle znalce schopen uhradit.

Dluh je nakonec nižší

Podle původně podané obžaloby přesáhla škoda v případu 15 milionů korun, Čechmánkovi by tak hrozilo pět až deset let vězení. Po provedeném dokazování během nynějšího soudního řízení ale státní zástupce Petr Matoušek ve své závěrečné řeči uvedl, že škoda činí přibližně 8,5 milionu korun. Kvůli nižší částce navrhl tedy věc překvalifikovat, přičemž by Čechmánkovi hrozily dva roky až osm let vězení.

Zlínský krajský soud nakonec Čechmánkovi nepravomocně uložil tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let za podvod. Škoda podle rozsudku přesáhla 7,2 milionu korun.

Roman Čechmánek během své trestní kauzy na jaře 2018 uvedl, že kdyby se v jeho konkurzu prodával majetek za tržní ceny, věřitelé by všechny pohledávky dostali. Byl však podle svých slov vydán napospas konkurznímu správci. V květnu 2018 například také znalec z oboru ekonomiky Petr Janíček před soudem opakovaně uvedl, že při zpeněžení veškerých Čechmánkových aktiv by se pravděpodobně podařilo uhradit všechny závazky.