Požár hal v Mladé Boleslavi zanechal miliardovou škodu. Hasiči ho dostávali pod kontrolu šest hodin

Události: Požár hal v Mladé Boleslavi zanechal miliardovou škodu (zdroj: ČT24)

Hasiči zlikvidovali požár hal v mladoboleslavské Nádražní ulici. Šlo o jeden z nejničivějších požárů v Česku. Hořet začalo v sobotu večer, šest hodin trvalo, než dostali hasiči oheň pod kontrolu. Zásah komplikoval nedostatek hasební vody i silný vítr. Zdravotníci ošetřili jednoho lehce zraněného člověka. Podle policie přesáhne škoda dle předběžných odhadů jednu miliardu korun.

Hasiči vyjížděli po půl deváté večer k hlášenému požáru odpadu, ale na místě zjistili, že hoří dřevěné palety vyskládané do výšky několika metrů. Z nich se požár přenesl na výrobní a skladovací haly, které má v nájmu Grupo Antolin Turnov. Podle policejní mluvčí Michaely Richterové v nich firma zřejmě uskladňovala plastové součásti aut a linky na jejich výrobu.

„Mezitím došlo k obrovskému náporu větru, obrovsky rychlému šíření požáru vnitřkem hal,“ popisuje velitel zásahu Martin Legner. Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu a povolali posily.

Postupně na místo přijelo přes sto profesionálních i dobrovolných hasičů se zhruba čtyřícítkou hasičských aut. Jejich práci komplikoval vítr, navíc se propadla střecha jedné z hal. Nejvyšší stupeň požárního poplachu byl odvolán v neděli ve tři ráno, kdy se podařilo dostat požár pod kontrolu.

Pomáhalo rypadlo, dron vzlétnout nemohl

S likvidací požáru pomáhalo hasičům rypadlo záchranného útvaru, které začalo rozebírat zborcenou konstrukci. Do prohledávání místa se zapojil i policejní pes vycvičený na vyhledávání urychlovačů hoření. 

Během hašení na místě chemická jednotka hasičů z Kamenice monitorovala, zda do ovzduší neuniká nadměrné množství škodlivin. Žádné škodlivé hodnoty hasiči nezjistili. Policejní vyšetřování příčin ztěžovalo počasí. Policie chtěla nad zničené haly poslat dron s kamerou, ale kvůli silnému větru nemohla.

Jeden z nejničivějších požárů v Česku

Firma, která haly využívala,  je dodavatelem Škody Auto. Oheň zničil nejen plastové komponenty, ale i stroje na jejich výrobu. „Aktuálně prověřujeme rozsah dopadu této události do objemu výroby vozů. Celá věc je dále v šetření policie. Prosíme o pochopení, ale tuto záležitost nebudeme dále blíže komentovat,“ uvedla mluvčí Škody Auto Martina Špittová.

Požár hal v Mladé Boleslavi se počítá k nejničivějším v Česku. Doposud nejvyšší škodu ve výši čtyř miliard korun způsobil v roce 2015 požár areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova.