Obyvatele Starých Čívic nenechá spát hluk z nedaleké továrny. Firma slibuje nápravu

Události v regionech: Hluk z průmyslové zóny v Pardubicích ruší místní (zdroj: ČT24)

Obyvatelé šestého pardubického obvodu, kteří bydlí ve Starých Čívicích, si stěžují na hluk z tamní průmyslové zóny. Monotónní zvuk podle nich vychází z jedné továrny. Sepsali kvůli tomu petici, obrátili se na úřady a také hygieniky. Továrna už slíbila nápravu.

Ve dne v noci je slyšet zvuk který nedá lidem ve Starých Čívicích spát. Někteří si stěžují na bolesti hlavy. Zdroj hluku je tak silný, že proniká i skrz okna a zdi rodinných domů. „Pískavý nepříjemný pronikavý zvuk, který prochází do našich obydlí a bohužel v tomhle se nedá často ani spát, usnout, ten zvuk rezonuje místnostmi,“ popsal obyvatel Starých Čívic Josef Krob. Rušivý zvuk podle místních obyvatel vychází z haly Panasonic Automotive v průmyslové zóně.

Obyvatelé sepsali petici a obrátili se na městský úřad. Hluk je ruší už několik týdnů. „Ta situace graduje čím dál víc, za měsíc je to horší a horší,“ řekl místostarosta Městského obvodu Pardubice VI. Zdeněk Pešek (za ODS). Firma tvrdí, že na odstranění problému pracuje.

Obyvatelé už podali podnět i na krajskou hygienu, firma mezitím plánuje měření hluku na vlastní náklady.

Byla provedena tato opatření: instalace automatického řízení elektromotorů, odvod horkého vzduchu odtahem do jiné části budovy a dvě klimatizační jednotky byly zcela vypnuty.
Sujit Vats
jednatel Panasonic Automotive Systems Czech