Lesním školkám docházejí sazenice stromků. Po kůrovcové kalamitě je rekordní výsadba

Události ČT: Lesním školkám docházejí sazenice stromků (zdroj: ČT24)

V Česku je nedostatek sazenic stromů. Poptávka po nich stoupla a lesní školy jsou často vyprodané. Po kůrovcové kalamitě se majitelé lesů totiž snaží prázdné holiny rychle zalesnit. Stromy se také hodně sází na území rekultivovaných hnědouhelných dolů na severu Čech.

Stromky majitelé lesů sázejí i na konci prosince, což je neobvyklé. Na svah u bývalého hnědouhelného dolu se lesní dělnice vrátily, hned jak roztál sníh. „Letos je to opravdu náročné a dlouhé, je toho hodně,“ řekla pracovnice rekultivací Lomu Vršany Hana Papcunová. „Vysazujeme dohromady ve skupině osm set tisíc stromků, což je mnohem víc než bývá obvyklé,“ říká vedoucí rekultivací Lomu Vršany Stanislav Brož.

Lesní školky už ale nemají téměř co prodávat. „Bohužel nestíháme dodávat ani stávající klientele, kterou máme,“ podotkl majitel Lesní školy Vědimice Miroslav Pelichovský. Nové zákazníky odmítají. Venku je připravených pár tisíc posledních objednaných stromků.

Největší obnova lesů v historii

Jen Lesy České republiky letos plánovaly vysadit rekordních 85 milionů stromků. To je o třetinu víc než loni. Jde o největší obnovu v historii země. Sazí se hlavně na holinách, kde uschly smrky po útoku kůrovce.

Problémem je i nedostatek semen. „Letos třeba nebyla vůbec žádná úroda bukvic a žaludů,“ řekl Miroslav Pelichovský. Cena sazenic tak stoupá. „ je to v řádech desítek procent,“ řekl lesní správce oblasti severní Čechy Lesů ČR Petr Chvála.

Dovážet sazenice z větší dálky by mohl být problém. Lesníci mají zkušennost z osmdesátých let, kdy osázeli Krušné hory dovezenými smrky, které zničila cizopasná houba.