Hledá se bydlení pro evakuované afghánské rodiny. Nabízí se Praha nebo Pardubicko

Úřady hledají byty pro zachráněné Afghánce (zdroj: ČT24)

Afghánským uprchlíkům, které Česká republika evakuovala z Kábulu, končí karanténní období. Následovat bude udělení mezinárodní ochrany, které potrvá týdny. I přesto se ale už teď řeší, kam afghánské spolupracovníky českých vojáků a jejich příbuzné umístit. Úřady proto začínají nabízet vhodné objekty. Bydlení by mohli evakuovaní Afghánci najít v Praze nebo Pardubickém kraji.

Druhým českým evakuačním letem odletěla z afghánského Kábulu například rodina Amirzady Ahmadzaie. Po příletu do Česka byla umístěna v Centru biologické ochrany v Těchoníně a nyní se řeší, co bude dál. 

Ahmadzai tvrdí, že on i jeho příbuzní chtějí zůstat v Česku. „Českou republiku miluji, tady budu pracovat, tady budu žít. Moji přátelé mi nabídli pracovní příležitost a také ubytování,“ řekl Afghánec, který mluví plynně česky.  

Praha nebo Pardubicko

Hlavní město Praha a také další české kraje nyní hledají objekty, které by případně mohly posloužit jako dočasné útočiště pro evakuované Afgánce. „Nabídli jsme podobnou možnost jako u předchozího řešení situace běloruských disidentů, kdy jsme v březnu vyhověli žádosti ministerstva a pronajali šest městských bytů,“ řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Bydlení evakuovaným Afgháncům může nabídnout i Pardubický kraj, jedná se o prázdný internát v Rybitví. „Nevíme, kolika lidí by se to vůbec týkalo a na jak dlouho, protože tento objekt nelze využívat pro stále ubytování,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) s tím, že budou nutné úpravy objektu, ale také případný souhlas místních. 

Starostka Rybitví Eva Šmeralová (nestr.) však zatím o plánu kraje nemá žádné informace. „Bylo by to věcí jednání a asi i rozhodnutí zastupitelstva,“ reagovala.  

Česká republika evakuovala celkem 169 Afghánců. Zatím většina z nich zůstává v zařízeních ministerstva obrany a také resortu vnitra, a to až do ukončení přijímací procedury a udělení mezinárodní ochrany.