Doprava v Prostějově kolabuje. Kvůli stavbě obchvatu se mění hlavní trasa na Kostelec a Konici

Komplikace v dopravě kvůli stavbě obchvatu Prostějova (zdroj: ČT24)

Uzavírka spojená se stavbou severního obchvatu Prostějova způsobuje dopravní komplikace řidičům. Ti, kteří jedou směrem na Kostelec na Hané a Konici, musejí počítat s objížďkami, na kterých se tvoří kolony. Ještě donedávna se mohlo jezdit ve směru na Smržice, kvůli současnému budování mostu přes ulici Kosteleckou však musejí motoristé jezdit přes Plumlovskou a Tichou ulici. Omezení pak platí i pro autobusovou dopravu, která je vedena Olomouckou ulicí ve směru na Držovice.

Kvůli objížďkám se tak v Prostějově tvoří dlouhé kolony, nekteří řidiči už ve čtvrtek nabrali zpoždění mnohdy i půl hodiny. Přemostění, které se nyní buduje, je součástí severního obchvatu města, čeká se na něj už deset let. Stát bude až 350 milionů korun, hotový má být příští rok. Uzávěra silnice na Kostelec a Konici má skončit 31. srpna 2021. 

„Tyto uzávěry jsme avizovali od dubna tohoto roku, občané měli možnost se na to připravit. Byly vytvořeny dokonce nové asfaltové povrchy těch objízdných tras tak, aby měli řidiči bezpečný a kvalitní průjezd objízdnou trasou,“ uvedl náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal (ANO). 

Trasa severního obchvatu Prostějova 

Náměstek dodal, že objízdné trasy se sestavují na základě kapacity jednotlivých ulic, ty musejí mít například i dostatečnou šířku. „Lidé si na to musí zvyknout. Doposud byli zvyklí, že projedou obcí Smržice a poté se dostali na Kostelec na Hané. To ale od včerejška padlo,“ upozornil v pátek Rozehnal.  

Vedení Prostějova tvrdí, že uzavírky byly záměrně naplánovány na prázdninové měsíce, kdy je doprava ve městě klidnější. 

Obchvat až k Mostkovicím

Severní obchvat je pro město velmi důležitý. Spojuje výpadovku na Olomouc s hlavní silnicí ve směru na Kostelec na Hané tak, aby se řidiči úplně vyhnuli centru města. „My už teď pracujeme s Olomouckým krajem na severozápadním obchvatu, který by měl pokračovat směrem k obci Mostkovice, abychom chytali i dopravu směrem od Blanska a ze směru od Vyškova,“ uvedl náměstek. 

Dopravu v Prostějově nyní komplikuje i to, že současně se stavbou obchvatu probíhá i oprava dálnice D46, která město protíná. Rozehnal uvedl, že město jednalo s ŘSD, které provádí opravu dálnice, aby obě akce co nejméně komplikovaly život řidičům. „Vyšli nám vstříc, a veškeré hlavní uzávěry směřovaly na sobotu a neděli, kdy je doprava minimální,“ řekl.