iDNES.cz: Znalecký posudek podezřívá z otravy Bečvy firmu Energoaqua, její ředitel to odmítl

Události ČT: Vyšetřování ekologické havárie na řece Bečvě (zdroj: ČT24)

Řeku Bečvu otrávily loni v září kyanidy, které podle znalce vytekly z kanálu z areálu bývalé Tesly Rožnov. Znalecký posudek, který si policie nechala vypracovat, podezřívá firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm, uvedl server iDNES.cz. Firmě areál patří a provozuje tam i čistírnu odpadních vod. Vedení společnosti však vinu na ekologické havárii odmítá, soudní znalec prý nemá důkazy.

Soudní znalec Jiří Klicpera dokončil práce na znaleckém posudku, který se týká otravy řeky Bečvy a v pondělí jej odeslal policii. Obsah posudku odmítl Klicpera komentovat, upozornil na to, že je vázán mlčenlivostí. „To platí pořád, ať je doručeno, nebo není doručeno,“ doplnil znalec.

Policie se odmítla k informacím týkajícím se otravy řeky Bečvy, které zpravodajský portál iDNES zveřejnil, podrobněji vyjadřovat. „V tuto chvíli to nebudeme komentovat. Posudek fyzicky ještě nemáme, od nás taková informace určitě neunikla,“ řekl policejní mluvčí Petr Jaroš.

Už dříve policie uvedla, že otravu Bečvy prověřuje jako podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Pachateli za něj hrozí až šestiměsíční trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti.

Na začátku února Klicpera v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu Bečvy nezpůsobila chemička Deza. O několik dní dříve v on-line debatě expertů také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl. Policie po jeho televizním vystoupení uvedla, že znalce nezbavila mlčenlivosti, což tehdy potvrdil i Klicpera. Policie jeho vystoupení v médiích vyhodnocuje a nechce jej dále komentovat.

Že by původcem otravy byla chemička Deza ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO), kam patří i portál iDNES.cz., vyloučil již dříve také místopředseda ANO Richard Brabec i Česká inspekce životního prostředí. Petici za objasnění postupu úřadů při vyšetřování otravy řeky podepsalo přes 20 tisíc lidí. 

Firma posudek odmítla

Ředitel rožnovské firmy Energoaqua Oldřich Havelka závěr soudního znalce zásadně odmítl s tím, že si to Klicpera vymyslel už před třemi měsíci. „Pořád to jen opakuje. Myslím, že máme dost důkazů, které se budou řešit v rámci případného obvinění u soudu, v případě, že k tomu dojde,“ uvedl.

Policie se podle Havelky musí se znaleckým posudkem seznámit. „Jestli je to reálné a jestli je to soudné, co pan Klicpera uvedl. Dělá si svoji politickou agendu, aby se stal asi slavným, to bylo od začátku. Myslím, že je to pořád stejné, důkazy nemá, ale snaží se obvinit někoho, aby byly možná zastřeny jiné aspekty, nebo něco jiného, nevím, já tomu nerozumím,“ prohlásil.

„Budeme se proti tomu ohrazovat, ale ještě není proti čemu, nikdo netuší, kde se taková informace mohla dostat do médií,“ sdělil Havelka. Firma se podle něj připravuje, kdyby došlo k nějakému obvinění.

Zveřejněný výsledek znaleckého posudku jej však nepřekvapil. „Po těch třech měsících, co pan Klicpera zveřejňoval, nás to nemohlo překvapit, že to bude nasměrováno na nás. Ale zásadně to odmítáme. Dneska proti tomu není legitimní obrana, je to soudní znalec, který má právo na svůj názor, se kterým my nesouhlasíme a budeme se ho snažit vyvrátit,“ uvedl ředitel.

Uhynulo zhruba 40 tun ryb

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Kontaminovaná voda místo přečištění a odstranění chemikálií tekla podle iDNES.cz. kanálem rovnou do řeky v městské části Valašského Meziříčí Juřinka, a ne do speciálních lagun, které v areálu jsou.

Energoaqua sídlí 16 kilometrů od místa otravy. Do řeky ústí stará kanalizace, která vznikla ještě za socialismu v dobách, kdy v areálu fungovala Tesla. Nyní je tam řada průmyslových podniků a nájemců, kteří své odpadní vody včetně kyanidových vypouští do čistírny.