Kontaminovanou vodu u Olšan pomáhá čistit syrovátka. Slouží jako potrava pro bakterie

Do stovek vrtů u Olšan na Prostějovsku sanační firma už rok aplikuje syrovátku, která má pomoci odbourat kontaminační mrak. Ten ohrožuje pitnou vodu pro téměř sto tisíc obyvatel. Nejnovější vzorky vody ukazují, že neobvyklá metoda je účinná.

Čtyři linie ochranných vrtů mají zabránit dalšímu šíření jedovatého mraku, který znečišťuje vodu v podzemí. Možná trochu nečekaně pomáhá se snížením kontaminace syrovátka. Sanační firma ji od loňského dubna lije do každého z 324 vrtů. Hloubka každého z nich je 30 metrů.

„Syrovátka slouží jako potrava pro bakterie, které se přirozeně vyskytují v podzemní vodě. My je díky ní namnožíme a ony nám pomáhají odstraňovat přítomnou kontaminaci,“ vysvětlila Kristýna Šimoníková ze společnosti GEOtest.

Nejnovější vzorky vody ukazují, že neobvyklá metoda je účinná. „Začínají se snižovat koncentrace chlorovaných etylenů,“ řekla Šimoníková. Ty se pod povrch dostaly před desítkami let na skládce u podniku Sigma Lutín. Kontaminovaly podzemní zdroje, které ve studních v Olšanech u Prostějova překračují dvacetkrát povolený limit pro pitnou vodu. „Většina jejího využití se váže na zahradu, to znamená na zalévání třeba záhonů květin zeleniny,“ řekla obyvatelka Olšan Michaela Pugnerová.

„Během nějakých patnácti, dvaceti let by mohly být zasaženy jímací území Hrdibořice a Dubany. Z nich se v současné době zásobuje zhruba sto tisíc obyvatel,“ uvedl starosta Olšan u Prostějova Milan Elfmark (nestr.)

Předejít tomu má zmiňovaný projekt za sto osmdesát milionů korun. Většinu pokrývají evropské dotace, část peněz je krajských a obecních. Zhruba osm milionů na dofinancování sanace ale ještě chybí.