Olšany se obávají znečištění vody. Likvidace ekologické zátěže přijde na 180 milionů

V Olšanech zlikvidují starou ekologickou zátěž (zdroj: ČT24)

Olšany u Prostějova, Hablov, Dubany a Bystročice trápí už léta velké znečištění půdy. Podzemní voda je zamořená toxickými látkami z nedalekého areálu Sigmy Lutín. Lidé sice mají na zahradách studny, ale vodu pít nesmějí. S likvidací ekologické zátěže by se mělo začít už letos.

Problém v Olšanech u Prostějova a v okolních obcích vznikl už před několika desítkami let. Nedaleký průmyslový areál Sigma Lutín údajně nesprávně nakládal s rozpouštědly a odmašťovadly. Toxické látky se tak dostaly do půdy a následně zamořily podzemní vodu. 

Hrozí další znečištění

Studny, které mají obyvatelé zmíněných čtyř obcí na zahradách, používat nesmějí. Voda může obsahovat rakovinotvorné látky jako jsou například chlorované ethyleny. Nebezpečné látky se šíří dál a může nastat další problém. 

Riziko pro obyvatele je v současné době takové, že se tento kontaminační mrak dále blíží k jímacím zařízením pro poskytování pitné vody.
Milan Klimeš
náměstek hejtmana Olomouckého kraje

Na dekontaminaci půdy získala obec Olšany u Prostějova dotaci z Evropské unie. Pokrýt má 85 procent z celkových 180 milionů korun. Práce by měly začít už v tomto roce.

Tři stovky vrtů

O odstranění nebezpečných toxických látek se postará firma Dekonta. Zamořenou půdu pod čtyřmi obcemi vyčistí metodou zvanou biologická reduktivní dehalogenace. Firma bude muset provést zhruba tři sta vrtů. 

„Princip metody spočívá v pravidelné injektáži, nebo zasakování vhodných aditiv nebo substrátů právě do podzemní vody a do zemního tělesa, kde jsou následně navozeny optimální podmínky pro průběh rozkladných procesů,“ vysvětlil člen představenstva firmy Jan Vaněk. Na dekontaminaci půdy by měla firma pracovat do roku 2023.