Hnilička a Šlégr dostali pokutu. Na kritizované oslavě v teplickém hotelu neměli roušky

Ústečtí hygienici rozhodli, že šéf Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička a místopředseda Rady ČT Jiří Šlégr dostanou nejvyšší možnou pokutu za to, že neměli na oslavě v teplickém hotelu nasazené roušky. Každý by měl zaplatit deset tisíc korun. Důkazem, že porušili nařízení o zakrytí dýchacích cest, jsou fotografie přímo z akce, informoval server Seznam Zprávy. Narozeninová oslava někdejšího vlivného politika ČSSD Petra Bendy v teplickém hotelu Prince de Ligne se konala v lednu.

„Ano, dostal jsem pokutu, kterou zaplatím, a tímto to považuji za uzavřené,“ uvedl pro Seznam Zprávy Hnilička. Šlégr se zatím k pokutě nevyjádřil. Vedle bývalých hokejistů byl podle informací serveru pokutou ve stejné výši potrestán také Vlastimil Dvořák mladší, jeden z členů rodiny severočeského podnikatele Bendy.

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková potvrdila, že rozhodnutí v této souvislosti třem osobám poslala. Víc se vyjadřovat nechtěla s ohledem na skutečnost, že případ ještě není pravomocně ukončen. Dotyční se proti udělené pokutě mohou odvolat.

Pokuta hrozí i hotelu

Hygienici se budou zabývat i možným porušením daného zákona ze strany právnické osoby, která nerespektování mimořádného opatření umožnila. Další část případu od policie převzal finanční úřad. Důvodem je, že takzvaná ubytovací kniha nebyla nejspíše vyplněna správně. Chyběla v ní zřejmě jména ubytovaných účastníků oslavy, kteří v hotelu přespali. Zařízení tak hrozí až půlmilionová pokuta. 

Kauzou se zabývá i teplický magistrát, kterému už dříve policie předala k projednání případy porušení vládních opatření čtrnácti lidmi, později dalšími třemi. Úředníci rozhodnou o tom, zda a jakou pokutu dostanou.

Vedoucí odboru kanceláře primátora Radka Senftová řekla, že magistrát zatím nezahájil řízení kvůli dalšímu doplnění od policie. Jasněji by podle ní mohlo být koncem března. Ústecká krajská policie stále pokračuje ve vyšetřování, uvedla její mluvčí Jana Slámová.

Lednové oslavy se mimo jiné účastnil tehdejší liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák či bývalý premiér Jiří Paroubek. Poslanecký mandát složil kvůli účasti na oslavě Milan Hnilička. Husáka odvolal z funkce policejní prezident Jan Švejdar. Na funkci kvůli účasti na Bendově oslavě rezignoval také šéf fotbalových Teplic Petr Hynek či teplický zastupitel Michal Kasal.