Na Kopřivné vyrostla nová rozhledna. Podívat se z ní na Beskydy i Jeseníky bude možné až v květnu

Stavbaři dokončili více než třicetimetrovou rozhlednu Kopřivná v Budišově nad Budišovkou. Je součástí nové česko-polské sítě vyhlídek. Její výstavba stála 11 milionů korun, devět z toho zaplatil Evropský fond pro regionální rozvoj.

Nová turistická atrakce má přilákat místní i zájemce z Polska. Vyhlídkové místo je součástí přeshraničního projektu Silesianka. Nabízí pohled na Beskydy, Jeseníky a jejich nejvyšší bod Praděd, celý opavský region i část Olomouckého kraje. „Vidíme i nejvyšší vrchol opavského okresu Červenou horu u Libavé, kde máme meteorologickou stanici,“ ukázal starosta Budišova nad Budišovkou Patrik Schramm.

Zatím je rozhledna veřejnosti nepřístupná. Město totiž čeká na její kolaudaci. Otevřít by se mohla v květnu. Místní ji pojmenovali Halaška, podle Budišovského rodáka a astronoma. I proto má prosklenou střechu. Doplní síť vyhlídkových míst napříč českým i polským Slezskem. Ty se pak propojí stezkou, takzvanou Silesiankou. „Je to o tom, aby turisté navštívili nejenom konkrétní rozhledny, ale i blízké okolí,“ vysvětlil hlavní manažer projektu Silesianka Roman Tománek.

Stezka propojí čtyři desítky rozhleden

Stezka zahrnuje i starší, už postavené vyhlídkové body. Celkem jich má propojit přes třicet. Třiadvacet na české straně a jedenáct na polské. Koronavirová pandemie ale přeshraniční projekt značně zpomalila. „To přecházení nebo cestování na druhou stranu hranice je samozřejmě v tuto chvíli složité. Je to dáno národními opatřeními jak v Polsku, tak v Česku,“ řekl Tománek.

Původně měla být stezka hotová do letošního září. Kvůli současné situaci je podle Romana Tománka pravděpodobné, že se dokončení projektu o rok posune.