Svědci v kauze Stoka popřeli předávání úplatků. Soud bude pokračovat za týden

Svědci, kteří ve čtvrtek dopoledne u Krajského soudu v Brně vypovídali v případu údajné korupce na radnici Brno-střed, popřeli, že by za zakázky někomu dávali úplatky. V takzvané kauze Stoka je obžalováno jedenáct lidí a dvě firmy včetně někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly. Hlavní líčení bude pokračovat 4. února výslechem dalších svědků.

Ve čtvrtek dopoledne vypovídali dva svědci, oba jednatelé stavební a montážní firmy. První řekl, že jeho společnost v minulosti dělala pro Brno-střed několik zakázek a zakázky pro městskou část provádí i v současnosti. Uvedl, že ohledně výběrového řízení na zakázku standardně dostávají výzvu, e-mail nebo dopis, ke kterým bývá přiložena projektová dokumentace a termín, dokdy se má nabídka odevzdat.

Na radnici městské části Brno-střed šlo v jeho případě o opravy bytů. „O ceně jsme žádné informace nedostávali, nedostávali jsme žádné neveřejné informace,“ uvedl svědek. Z obžalovaných se pracovně znal jen s bývalým vedoucím investičního odboru radnice Petrem Liškutinem (dříve ANO). Svědek uvedl, že spolu řešili jen případné reklamace či konzultace.

Druhý svědek u brněnského soudu řekl, že jeho společnost nikdy pro městskou část Brno-střed žádné zakázky nerealizovala a nikoho z obžalovaných ani nezná.

Odpoledne vypovídala i vedoucí správy nemovitostí městské části. Uvedla, že správa nemovitostí se stará asi o 300 domů, tedy zhruba o 4100 bytů. Popsala způsob zadávání veřejných zakázek malého rozsahu správy nemovitostí, z výpovědi nevyplynuly žádné nestandardní situace.

Několik spolupracujících obžalovaných se doznalo, proces korupce popsali

Bývalý místostarosta Jiří Švachula byl podle státního zástupce hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek na radnici části Brno-střed. Zakázky údajně získávaly jen vybrané spřátelené firmy a cena se uměle zvyšovala.

Úplatky činily obvykle deset procent ceny zakázky, podle některých svědků až patnáct. Firem zúčastněných na systému bylo podle žalobce devět a vždy vyhrála předem vybraná, ostatní dělaly takzvaně křoví. Švachula vinu popřel, obžaloba stojí mimo jiné na výpovědi několika spolupracujících obžalovaných, kteří se doznali a proces korupce popsali.