ANO vyloučilo brněnské členy Švachulu a Liškutina obviněné z korupce

Předsednictvo ANO podle informací ČT vyloučilo z hnutí Jiřího Švachulu a Petra Liškutina, kteří jsou ve vazbě kvůli obvinění z korupce na radnici městské části Brno-střed. Na jejich vyloučení se shodly brněnská i jihomoravská organizace ANO, které zároveň oba vyzvaly ke složení mandátu zastupitele. Švachula ve čtvrtek večer výzvu vyslyšel.

Jiří Švachula byl radním Brna-střed, na starost měl investice a městské byty. Do pondělního odvolání byl také členem dozorčí rady ČD Cargo a rozkladové komise antimonopolního úřadu. Ve středu ho zastupitelé odvolali z postu radního, po čtvrtečním vyloučení z ANO rezignoval i na post zastupitele.

„Rezignaci nám písemně předala jeho právní zástupkyně,“ uvedla Karin Karasová, která je pověřena vedením brněnské organizace hnutí. Podle Karasové by měl Švachulu nahradit Jan Pazdírek.

Komunální politik Jiří Švachula se v Brně do veřejného povědomí dostal nejprve jako galerista. V jeho Galerii Aspekt vystavovali přední čeští umělci. Do politiky vstoupil v barvách hnutí ANO a na radnici Brno-střed měl jako uvolněný člen rady na starosti investice a správu bytových domů.

V minulém volebním období byl Švachula místostarostou Brna-středu, i tehdy se zabýval například problematikou oprav a privatizace bytů v centru Brna. Působil i v představenstvu Veletrhů Brno. Zatímco v roce 2014 kandidoval z druhého místa kandidátky, loni to bylo z devátého místa, přesto uspěl a získal mandát.

V rámci brněnského hnutí ANO nepatřil Švachula k mediálně nejviditelnějším členům. Patří ale ke sponzorům hnutí. Server Hlídač státu eviduje na transparentním účtu ANO několik plateb od Švachuly. Celková hodnota darů činila 115 tisíc korun.

Aktuálně je Jiří Švachula ve veřejných rejstřících vedený jako zakladatel Nadace Aspekt 2000, zasedal také v dozorčí radě ČD Cargo - kvůli policejnímu zásahu ho ale představenstvo v pondělí 11. března odvolalo. Podle serveru Lidovky.cz působil také na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže jako člen rozkladové komise. 

Jiří Švachula
Zdroj: ČT24

Petr Liškutin byl podřízeným Švachuly, na stejné radnici pracoval jako vedoucí investičního odboru. Navíc je místostarostou v brněnské části Ivanovice. Postu se zatím nevzdal.

„Příští týden plánuji a předběžně jsem svolala schůzku zastupitelů, abychom, až budeme mít veškeré informace, projednali, jak budeme pokračovat dál. Možná do té doby přijde i ta rezignace,“ uvedla starostka Ivanovic Jana Bohuňovská (ODS).

Ke složení mandátu oba zastupitele vyzvaly brněnská i jihomoravská organizace ANO, které zároveň navrhly předsednictvu jejich vyloučení z ANO. Politici se ale musí mandátu vzdát sami, ze zákona by jim zanikl jen v případě pravomocného odsouzení k trestu vězení.

Obviněno je devět lidí

Policie zasahovala na radnici Brna-středu minulý týden. Zajímala se především o zakázky z investičního odboru, který spadal pod Švachulu. Policie devět lidí viní z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů.

Pěti lidem, kteří skončili ve vazbě, hrozí 10,5 roku až 16 let vězení. Kromě Švachuly a Liškutina jsou ve vazbě podnikatelé Petr Kalášek, Pavel Ovčarčin a Lubomír Smolka. Další čtyři obvinění jsou na svobodě. Mezi nimi je například Petr Kosmák, který na úřadě spravoval městské nemovitosti.

Na svobodě zůstává také Saman El-Talabani, který usiluje o postavení spolupracujícího obviněného. Z jeho výpovědí už detektivové získali spoustu informací. Od roku 2017 čelí stíhání v jiné kauze úniku informací z policejních spisů.