Vězení, podmínka a vyhoštění. Ostravský soud potrestal bulharské podvodníky s platebními kartami

Ostravský okresní soud potrestal dva Bulhary, kteří v Ostravě a Brně vybírali peníze z bankovních účtů pomocí padělaných karet. Přišli si tak na více než sto tisíc korun. Jeden z mužů stráví ve vězení tři roky, druhý od soudu odešel s podmínkou. Soudce oba muže vyhostil. České televizi to potvrdil mluvčí soudu Dalibor Zecha.

„Prvnímu z obžalovaných byl uložen trest odnětí svobody tři roky nepodmíněně a druhému obžalovanému pak trest odnětí svobody tři roky s podmíněným odkladem na pět let. Oběma obžalovaným byl zároveň uložen trest vyhoštění na dobu 8 let,“ uvedl Zecha.

Policisté po podvodnících pátrali tři roky. Zadrženi byli loni v listopadu na základě evropského zatykače vydaného Okresním soudem Ostrava, bulharští policisté je následně dopravili do Česka.

„Napíchli“ bankomaty v Brně a Ostravě

Podle policie muži ve věku 37 a 57 let umístili během února a března 2017 na několik bankomatů v Ostravě a Brně speciální zařízení, které dokázalo načíst a uložit bezpečnostní kódy z použitých platebních karet klientů vybírajících z bankomatů peníze.

„Takto neoprávněně získaná data z platebních karet odeslali do zahraničí, kde byly vyrobeny nelegální kopie platebních karet. Jejich prostřednictvím pak byly provedeny z různých míst v zahraničí neoprávněné výběry finančních prostředků či pokusy o tyto výběry,“ uvedla v listopadu mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková.

Podvodníkům se podařilo vybrat téměř sto tisíc korun. Neúspěšné výběry byly v hodnotě dvě stě tisíc.