Bulharský pár chtěl padělat bankovní karty

České Budějovice - Dvojici z Bulharska, která namontovala na bankomat v Českých Budějovicích nelegální čtečku dat, se podařilo zadržet jihočeským policistům. Pachatelé chtěli pomocí tzv. skimmovacího zařízení získat údaje z magnetických proužků platebních karet.

Zařízení umístil na bankomat na českobudějovickém náměstí ve čtvrtek před polednem čtyřiatřicetiletý muž. Krátce poté se ale na banku obrátila jedna z klientek s podezřením, že něco není v pořádku. „Cítila odpor a bála se tam kartu zastrčit,“ řekl zaměstnanec banky Pavel Harazim. Banka se obrátila na policisty. Ti si pak na pachatele na místě počkali. Muž se svou o dva roky mladší společnicí se pro zařízení s načtenými údaji vrátil už večer a spolu potom zamířili přes hraniční přechod Dolní Dvořiště do Rakouska. Právě tady policie dvojici podvodníků zadržela.

Získané údaje chtěli zadržení podle policie použít k padělání bankovních karet, s kterými by vybírali peníze z bankomatů v zahraničí. Za to jim nyní hrozí až osmileté vězení. „Vzhledem k pohotovému zásahu se dvojici nepodařilo žádnou z bankovních karet padělat, takže nezpůsobili klientům banky finanční škodu,“ uvedla mluvčí.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)