Sníh na silnicích způsobil desítky dopravních nehod. Nejhorší situace byla na Vysočině a jihu Čech

Sníh zhoršil sjízdnost silnic (zdroj: ČT24)

Husté sněžení zkomplikovalo na Vysočině a jihu Čech dopravu, jen ve středu dopoledne se staly desítky dopravních nehod, při kterých se zranilo několik lidí. Problémy se sjízdností silnic však měli řidiči i v dalších regionech. Například v Jihomoravském kraji byly některé komunikace sjízdné jenom se zvýšenou opratrností. Problémy se objevily i v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Na silnici 112 u Rácova na Jihlavsku se srazila dvě nákladní auta, zranil se řidič jednoho z nich, informovala mluvčí policie Kraje Vysočina Dana Čírtková. Největší problémy však podle ní byly silnici 38 u Želetavy na Třebíčsku, kde se ráno vytvořila kolona kamionů. „Teď už je to průjezdné,“ řekla po desáté hodině. Uvízlá nákladní auta blokovala i silnice mezi Větrným Jeníkovem a Kalhovem, mezi Červenou Řečicí a Pelhřimovem nebo u Vyskytné nad Jihlavou. Ve čtvrtek řešili policisté na Vysočině asi tři desítky nehod, tři z nich se zraněním.

Na Vysočině vyjeli silničáři asi s 50 sypači, nejprve na Třebíčsku a Jihlavsku, postupně i v dalších třech okresech. Podle Jiřího Hejnáka z krajské správy a údržby silnic nyní jezdí sypače na všech 114 okruzích. Někde vyjely i radlice, hlavně na Třebíčsku, jinde to nízká vrstva sněhu neumožnila.

Situace byla komplikovaná i na dálnici D1 u Jihlavy. Levý pruh vozovky byl pokrytý vrstvou tajícího sněhu, kombinace nepříjemného větru a sněhu navíc zhoršila viditelnost. Řidiči by si měli stále dát pozor, vozovky mohou namrzat a v některých kopcích stojí uvíznuté kamiony.

V Brně sníh, na Blanensku déšť

Také některé úseky silnic a dálnic v Jihomoravském kraji jsou kvůli sněžení a nižší dohlednosti sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Teploty se dopoledne pohybovaly mezi minus jedním až plus dvěma stupni Celsia.

Sněhové přeháňky a mlha zhoršily sjízdnost dálnice D1 mezi 141. a 188. kilometrem. S deštěm se sněhem a nižší dohledností museli počítat také řidiči na D2 mezi 11. a 61. kilometrem nebo na D46 mezi nultým a 33. kilometrem. Na Blanensku byla na silnicích nižších tříd snížená dohlednost kvůli dešti. 

Déšť se sněhem místy padá i v Brně. „Zejména ve výše položených částech statutárního města Brna upozorňujeme řidiče na nutnost opatrné jízdy,“ uvedl dopoledne provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec. Do ulic tak vyjelo všech 21 posypových vozů. Podle Klištince lze očekávat, že vyrazí i v noci.

Mezi Nebovidy a Moravany se srazil autobus s osobním vozem, v autobuse nikdo neutrpěl zranění, řidiče osobního auta museli hasiči vyprostit. Další nehoda se stala také u Ostrovačic na Brněnsku, kde se převrátil na bok kamion, informovali hasiči na Twitteru.

Několik zraněných v jižních Čechách

Problémy panovaly také na spoustě silnic v Jihočeském kraji. Prakticky na celém území kraje začalo ráno sněžit, silničáři proto vyslali do terénu veškerou svou techniku, uvedla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Soňa Abrahámová. Museli také odřezávat větve, které pod tíhou sněhu zasahovaly do cest. 

Údržba silnic pohledem řidiče sypacího vozu. Náročné směny začínají brzy ráno a končí pozdě večer (zdroj: ČT24)

Policisté evidují nárůst počtu nehod, během dopoledne jich řešili zhruba čtyřicet, odpoledne to už bylo kolem šedesáti nehod. „Zaznamenali jsme asi šest lehkých zranění. Občas dopravu omezil uvízlý kamion, ale vždy se podařilo rychle úsek opět zprovoznit,“ řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Všechny vozovky jsou sjízdné, ale řidiči musí počítat s tím, že na nich leží sníh a někde může povrch namrzat. Teploty v regionu se od rána pohybují kolem nuly. Podle meteorologů může během dne napadnout až deset centimetrů mokrého sněhu.

Sněžení se přesouvá na sever Moravy

První dopravní komplikace zaznamenaly také Olomoucký a Moravskoslezský kraj, kam se sněžení postupně přesunulo. Řidiči by si měli dát pozor hlavně ve vyšších polohách obou regionů, a to už od 400 metrů nad mořem. Týká se to zejména Šumperska, Šternberska, Rýmařovska a Bruntálska. 

„Leží tam ujetá vrstva sněhu a silnice začínají namrzat, teploty se totiž drží lehce pod bodem mrazu. Nehody jsou aktuálně hlášeny například z obcí Baška, Dolní Lutyně nebo z Hlučína,“ řekl redaktor ČT Marek Slavík. Na Bruntálsku také uvázlo několik kamionů. 

Výstraha meteorologů před hustým sněžením platí až do čtvrtečního rána. Ve středu ve večerních hodinách by však už měla být situace klidnější, v noci by mohlo napadnou okolo pěti centimetrů nového sněhu.