Za pití alkoholu v pracovní době snížil kárný senát státní zástupkyni plat o pětinu

Kárný senát Nejvyššího správního soudu v Brně snížil ostravské státní zástupkyni Petře Tittkové plat o dvacet procent na dobu deseti měsíců za to, že letos 30. dubna v pracovní době pila alkohol. Uvedený trest požadoval šéf Krajského státního zastupitelství v Ostravě Libor Malý, který se na něm dohodl s Tittkovou. Senát s dohodou souhlasil.

Petra Tittková ve výslechu popsala, že pitím alkoholu reagovala na stresovou situaci.

„Starám se o otce, který je vdovec a má onkologické a další onemocnění. To ráno jsem u něj byla na návštěvě, říkal, že se necítí dobře a že má teplotu. Obvykle si nestěžuje, takže když mi to sdělil, usoudila jsem, že je v nebezpečí, a bála jsem se, zda se nenakazil koronavirem. Odjela jsem do práce a pořád jsem o tom přemýšlela a bohužel jsem v téhle situaci sáhla po alkoholu,“ připustila státní zástupkyně Tittková.

Kvůli alkoholu měla žalobkyně také nehodu

Ve stejný den měla dopravní nehodu pod vlivem alkoholu. Nehody se však týká jiná kárná žaloba, jejíž projednávání Nejvyšší správní soud přerušil do doby, než bude rozhodnuto o trestním stíhání. Do té doby má Tittková také pozastavenou činnost a poloviční příjem. Už před patnácti lety byla v kárném řízení v souvislosti s řízením pod vlivem alkoholu, tehdy vše také skončilo dočasně sníženým platem.

Senát nyní zohlednil kromě prohřešku z minulosti také to, že od té doby byla její práce hodnocena kladně a její profesní kariéra byla bezproblémová, Tittková taktéž vyhledala odbornou péči.

Případy, kdy kárný senát projednává alkohol u státních zástupců, jsou poměrně vzácné. V roce 2011 odvolal z funkce kladenskou žalobkyni, která se opila v pracovní době, obtěžovala hosty i personál restaurace, urážela a napadala strážníky a policisty. Podle soudu tak porušila své povinnosti a ohrozila důvěryhodnost státního zastupitelství.