Opilou a pomočenou žalobkyni soud zbavil funkce

Brno - Kárný senát Nejvyššího správního soudu dnes odvolal z funkce kladenskou žalobkyni Evu Růžičkovou. Letos v únoru se opila v pracovní době, obtěžovala hosty i personál restaurace, urážela a napadala strážníky a policisty. Podle svědků se i pomočila. Podle soudu tak porušila své povinnosti a ohrozila důvěryhodnost státního zastupitelství. Růžičková se k dnešnímu jednání bez omluvy nedostavila, neposlala ani advokáta. Soud tak jednal bez ní. Kárnou žalobu podal na Růžičkovou středočeský krajský státní zástupce Martin Staněk. Žádal nejpřísnější trest - odvolání Růžičkové z funkce. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ji už dočasně postavil mimo službu. Alkohol je častou příčinou kárných řízení s justičními činiteli.

Kárný senát NSS při mnohahodinovém veřejném jednání zmapoval události únorového dne do detailu. Vyslechl osm svědků a zhlédl videozáznamy pořízené strážníky a policisty. Ve sporný den byla Růžičková dopoledne omluvena ze zaměstnání kvůli návštěvě lékaře, kterou ale nedokázala zpětně doložit. Pak se účastnila vyhlášení rozsudku u Okresního soudu v Kladně. Když se vrátila na státní zastupitelství, působila opile a nadřízení ji vyzvali k dechové zkoušce. „Už na dálku dvou metrů jsem z ní ten alkohol cítila, ještě než začala hovořit,“ řekla dnes u soudu okresní státní zástupkyně Nina Brozová. Růžičková ale z budovy utekla, ještě než jí nadřízení mohli dát dýchnout.

Poté zamířila do restaurace v Kladně, kde podle číšníka vypila tři piva. Chvíli byla klidná, ale brzy začala tropit výtržnosti. „Při třetím pivu si začala sama pro sebe povídat. (…) Když jsme šli s kolegyní kolem, zjistili jsme, že zvedla sukni a vymočila se nám do boxu, kde seděla,“ vypověděl číšník. Personál vyzval Růžičkovou k odchodu, ale žalobkyně odmítla. Přivolaní strážníci uspěli jen částečně - nemohli ji dostat z prostoru před restaurací, kde jim Růžičková upadla na zem a jen těžko se zvedala. Celou dobu měla u sebe tašku se soudními spisy.

Nakonec pro státní zástupkyni přišli policisté a odvedli ji na stanici. Ani tam se Růžičková nezklidnila. „Kolegu se pokusila nakopnout, ale vzhledem k její opilosti, která byla značná, jí to moc nevyšlo,“ řekl soudu jeden z kladenských policistů. Spolu s kolegy vypověděl, že jim Růžičková nadávala do blbečků, kreténů a debilů, prskala a silně zapáchala močí a stolicí. „Nebudu vás poslouchat - jsem státní zástupkyně, vy budete poslouchat mě,“ opakuje Růžičková policistům na videozáznamu ze stanice. Policisté ji připoutali. Po návštěvě lékaře pak žena vystřízlivěla v cele.

Růžičková na Okresním státním zastupitelství v Kladně pracovala před únorovou událostí asi měsíc, předtím byla na stáži na ministerstvu spravedlnosti. Kariéru zahájila na prokuratuře v Českých Budějovicích, poté působila ještě v Praze 4 a Berouně. Zproštění funkce je nejpřísnější trest, který lze v kárném řízení uložit. Nelze se proti němu odvolat. V úvahu připadá jen stížnost k Ústavnímu soudu.

Vydáno pod