Dodavatel energií pro hutě Liberty podal žalobu. Tvrdí, že mu společnost dluží miliony

Společnost Tameh Czech podala žalobu na ostravskou huť Liberty. Na okresní soud se firma, která huti dodává energie, obrátila proto, že jí Liberty údajně dluží za dodávky v roce 2019. Na cenách energií se společnosti nemohou shodnout už několik měsíců.

V žalobě firma Tameh Czech uvádí, že firma Liberty není ochotna hradit cenu energií ve výši, jaká byla nasmlouvána v rámcové smlouvě platné až do roku 2029. „Na základě platné smlouvy jsme podali na společnost Liberty Ostrava žalobu, která se týká nezaplacených dodávek z roku 2019. Liberty Ostrava neplatí celou částku, která byla nasmlouvána, platí vždy jen její část,“ řekl mluvčí Tameh Czech Patrik Schober.

Společnost Tameh tvrdí, že jí firma Liberty dluží za energie několik stovek milionů korun. Zástupci firmy Liberty toto nepotvrdili, podle jejich vyjádření platí za energie řádně. „Vítáme, že se vedení Tamech Czech rozhodlo řešit spor standardní soudní cestou, jak už jsme navrhovali před několika měsíci. Odmítáme, že bychom vůči této firmě měli dluh za platbu energií. Nebyl uzavřen dodatek o cenách, tak řádně platíme za energie na základě nezávislého znaleckého posudku,“ řekla mluvčí Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková.

Spor o ceny energií vznikl v podstatě hned při prodeji huti současnému majiteli. Při této transakci došlo k odloučení někdejšího závodu Energetika, který zůstal součástí právě původní skupiny Arcelor Mittal.

Na problém přitom už při samotném prodeji upozorňovali odboráři. Letos na jaře se celý spor dokonce vyhrotil odstávkou páry, kterou Tameh do Liberty přestal dodávat, a huť tak musela odstavit na několik dní koksovnu. 

Poptávka po produktech firmy Liberty klesla letos kvůli koronaviru o padesát procent. Situace nebyla ale dobrá ani v loňském roce, kdy bylo dvacet procent zaměstnanců nuceno zůstat doma a pobírali část mzdy. I když výroba v Liberty pokračuje, ceny na trhu jsou stlačeny na minimum a huti se nedaří prodávat se ziskem.