ANO ve Zlínském kraji počítá s hejtmanem a dvěma náměstky. Koaliční smlouvu chtějí strany podepsat v pátek

Návrh koaliční smlouvy počítá ve Zlínském kraji s hejtmanem a dvěma náměstky pro hnutí ANO, po jednom náměstkovi by měli mít Piráti, ODS a ČSSD. V devítičlenné radě obsadí ANO a Piráti po třech křeslech, dvě bude mít ODS a jedno ČSSD. Koaliční smlouvu nyní musejí schválit stranické orgány zastoupených subjektů, její podpis je plánovaný na pátek.

Prvním náměstkyní hejtmana zodpovědnou za sociální a neziskový sektor, životní prostředí, zemědělství a venkov bude podle návrhu krajská volební jednička Pirátů Hana Ančincová. Druhým náměstkem starajícím se o dopravu bude Radek Doležel (ANO), třetím náměstkem zodpovídajícím za strategický rozvoj, územní plánování a cestovní ruch krajský volební lídr občanských demokratů Lubomír Traub.

Křeslo čtvrté náměstkyně odpovědné za zdravotnictví obsadí krajská volební jednička ČSSD Olga Sehnalová, která kandidovala jako nestraník. Pátým náměstkem bude David Vychytil (ANO), na starosti má mít finance, majetek a rozvoj podnikání.

Výbor pro výstavbu nové nemocnice se zruší

Radním pro digitalizaci, sport a mládež má být Jiří Jaroš (Piráti), radní pro školství a kulturu Zuzana Fišerová (Piráti) a radním pro investice a dotace Zbyněk Fojtíček (ODS). Návrh počítá s 11 výbory krajského zastupitelstva, dosud jich bylo 13. Třem mají předsedat zástupci Pirátů, třem ODS, dvěma ANO a dalším dvěma ČSSD.

„Rušíme výbor výstavby nové Baťovy nemocnice a výbor vnějších vztahů. Kontrolní výbor nabídneme stranám, které nejsou v koalici. U výborů je dále zásadní, že u počtu jejich členů jdeme z 11 lidí na devět,“ uvedl volební lídr ANO Radim Holiš, který by měl být hejtmanem.

Piráti potřebují nejvíc času

Memorandum o koaliční spolupráci ve Zlínském kraji podepsali zástupci ANO, Pirátů, ODS a ČSSD ve středu. V zastupitelstvu bude mít dohodnutá koalice 24 ze 45 křesel. Nyní se jednotliví členové nové krajské vlády zabývají schvalováním koaliční smlouvy. „Víme, že nejdelší čas na to potřebují Piráti. Stanovené datum podpisu koaliční smlouvy na 16. října zatím platí,“ řekl Holiš.

Do opozice míří KDU-ČSL, STAN, SPD a koalice Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých. V minulých čtyřech letech tvořili koalici ve Zlínském kraji lidovci, ANO, STAN a ODS, kvůli chystané výstavbě krajské nemocnice ve Zlíně však byla ke konci volebního období koalice rozštěpená. Právě názor na nemocnici, jejíž vznik v květnu schválilo krajské zastupitelstvo, je stěžejním tématem, které ANO, Piráty, ODS a ČSSD ve Zlínském kraji spojuje. Za současných podmínek ji odmítají.

Hnutí ANO volby v kraji vyhrálo se ziskem 19,08 procenta hlasů, druzí lidovci měli 18,62 procenta. Oba subjekty mají v zastupitelstvu po devíti mandátech. Třetí Piráti budou mít šest zastupitelů, stejně jako STAN. Na pátém místě skončila ODS s pěti zastupiteli, šestá ČSSD se čtyřmi mandáty. Sedmou příčku obsadila SPD se třemi zastupiteli, stejně jich má koalice Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých, která byla osmá.