Zlínskému kraji by měla vládnout koalice ANO, Piráti, ODS a ČSSD. Hejtmanem bude starosta Rožnova Holiš

Ve Zlínském kraji by měla vládnout koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD v čele s hejtmanem Radimem Holišem, krajským volebním lídrem ANO a starostou Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. V devítičlenné radě obsadí ANO tři křesla, tři budou mít také Piráti, dvě ODS a jedno ČSSD. Subjekty ve středu ve Zlíně podepsaly memorandum o dohodě na koalici. V zastupitelstvu budou mít 24 ze 45 křesel. Koaliční smlouva by měla být podepsána do 16. října, řekl novinářům Holiš spolu s lídry dalších stran, které budou v koalici zastoupeny.

Rozdělení jednotlivých gescí v radě ještě není známé, stejně tak jejich personální obsazení. Podle Holiše nad tím zástupci vznikající koalice ještě vedou diskusi. „Tady si ještě, prosím, vezmeme čas do příštího týdne, kdy to oznámíme přesně, po tom, co si to už společně v klidu vydefinujeme,“ řekl Holiš.

Do opozice míří KDU-ČSL, STAN, SPD a koalice Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých. V minulých čtyřech letech tvořili koalici ve Zlínském kraji lidovci, ANO, STAN a ODS, kvůli otázce chystané výstavby nové krajské nemocnice ve Zlíně však byla ke konci volebního období koalice rozštěpená.

Právě názor na nemocnici, jejíž vznik v květnu schválilo krajské zastupitelstvo, je stěžejním tématem, které ANO, Piráty, ODS a ČSSD ve Zlínském kraji spojuje. Za současných podmínek ji odmítají. Výstavbu nové nemocnice v minulém volebním období prosazovali lidovci a jejich koaliční partner STAN, podle dosavadního hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) by měla stát osm miliard korun.

Piráti proti Čunkovi

Volební jednička Pirátů Hana Ančincová řekla, že Piráti vytvořili pro vyjednávání dvojblok s ODS. Společně podle ní odmítají spolupráci s dosavadním lidoveckým hejtmanem Jiřím Čunkem.

Lidovci přitom ve středu vyzvali Piráty, STAN a ODS k vytvoření funkční koalice, která by měla 26 křesel v zastupitelstvu. Čunek ale trvá na svém setrvání v zastupitelstvu. „Pro nás je osoba pana Čunka problémem, abychom s nimi koalici uzavírali. Tím pádem nám to otevřelo ruce jinam,“ řekla Ančincová.

„Piráti uvedli, abych se vzdal pozice zastupitele. Je to stejný požadavek, jako kdyby mě požádali, abych se vzdal mandátu senátora. Je to mandát, který se získává ve volbách a je nezcizitelný. Připadá mi, že je to za hranou ústavního pořádku. Jeden zastupitel zcela jistě nerozvrátí celé zastupitelstvo,“ řekl Jiří Čunek. Volební lídr lidovců získal 9083 preferenčních hlasů.

Gazdík jednání Pirátů zkritizoval

Lídr STAN ve Zlínském kraji Petr Gazdík, který je také místopředsedou hnutí, kritizuje jednání Pirátů. Ti zástupcům STAN podle něj při povolebním jednání lhali. Gazdík proto navrhne, aby Celostátní výbor STAN odložil hlasování o zahájení spolupráce s Piráty. Volby do Poslanecké sněmovny, ve kterých tyto strany uvažují o společné kandidátce, budou příští rok.

Podle Gazdíka Piráti zklamali. „Naštvalo nás to, byl jsem v pondělí v Praze na vyjednávání s vedením Pirátů, kde nám bylo přislíbeno, že celostátní politika se projeví ve Zlínském kraji a Piráti nás budou brát jako preferovaného partnera. Na základě i toho jsme se rozhodli, že nepřijmeme nabídku ANO a nepůjdeme do koalice s ANO a tím nevystrnadíme Piráty z koalice,“ uvedl. Zástupci Pirátů Zlínského kraje se zatím ke Gazdíkově kritice nevyjádřili.

V ostatních krajích je spolupráce STAN a Pirátů dobrá

Šéf STAN Vít Rakušan nechce odložit hlasování o spolupráci s Piráty, jak navrhl Gazdík. „V jedenácti krajích je spolupráce s Piráty po krajských volbách velmi dobrá,“ řekl. Dodal, že na jednání má nyní hnutí 24 hodin včetně zasedání předsednictva, které bude celostátnímu výboru předcházet. Výbor se má vyjádřit k variantám postupu před sněmovními volbami v roce 2021.

Jednání výboru STAN začne ve čtvrtek v 15:00 hodin. „Budeme o tom diskutovat, ale u nás má každý právo dát celostátnímu výboru návrh, jaký uzná za vhodné,“ uvedl Rakušan. Dodal, že konečné slovo bude mít výbor. Pokud Gazdík návrh předloží, bude o něm výbor hlasovat. „Nedělal bych radost konkurenci nějakými takovými výroky, uklidněme tu situaci,“ uzavřel Rakušan.

Hnutí ANO ve volbách v kraji získalo 19,08 procenta hlasů, druzí lidovci 18,62 procenta. Oba subjekty mají v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu po devíti mandátech. Třetí Piráti budou mít šest zastupitelů, stejně jako STAN. Na pátém místě je ODS s pěti zastupiteli, šestá je ČSSD se čtyřmi mandáty. Sedmou příčku obsadila SPD se třemi zastupiteli, stejně jich má koalice Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých, která byla osmá.