ČT: Zátahy na obchod s lihem pokračují. Policie odhalila miliardový únik

Zlín – Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a protikorupční policie obvinili podle zjištění České televize další aktéry lihové kauzy. Z účasti na organizované zločinecké skupině a krácení daně byli obviněni tři muži. Obchody s nezdaněným lihem měly státu způsobit škodu 1,25 miliardy korun. Podle informací ČT šlo o lidi spojené s Likérkou Drak: v případu figuruje někdejší jednatel likérky Pavel Čaniga a Robert Sedlařík, který si už za daňový únik odpykává pět let vězení. Třetím stíhaným je podnikatel Dominik Nagy.

Další nitky obchodu s nezdaněným lihem rozpletli policisté z ÚOOZ a protikorupčního útvaru. Za účast na organizované zločinecké skupině a z krácení daně byli obviněni tři muži. Případ souvisí s distribucí nezdaněného lihu, kterou organizoval údajný lihový boss Radek Březina. 

Podle informací ČT byli nově obviněni muži spojení s Likérkou Drak. Jeden je stíhán na svobodě, druhý je ve výkonu trestu, na třetího byl podán návrh na vzetí do vazby. V případu figuruje někdejší jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga.

Pavel Čaniga

  • Bývalý jednatel Likérky Drak, která byla nejčastěji spojována s metanolovou aférou. Právě v lahvích s etiketou Likérky Drak byl totiž nalezen alkohol s obsahem metanolu.
  • Čaniga byl na podzim 2012 obviněn z šíření toxického alkoholu. Vyšetřování ale ukázalo, že se na jeho výrobě a šíření nepodílel. Obvinění proto bylo zrušeno hned v listopadu 2012.
  • O půl roku později, v květnu 2013, přichází policie s novým obviněním v souvislosti s krácením daní a se zamořením čističky v Bystřici pod Hostýnem. Soud vyhověl žádosti policie o Čanigovo vzetí do vazby.
  • V srpnu 2014 je Čaniga z vazby propuštěn, nadále je vyšetřován na svobodě.
Události: V tzv. lihové kauze padla další obvinění (zdroj: ČT24)

Obviněn byl i Robert Sedlařík, jednatel společnosti Verdana, která byla výhradním distributorem Likérky Drak. Ten už si za daňový únik odpykává pět let vězení. Třetím stíhaným je Dominik Nagy, jednatel společnosti Nápoje Cyrano, která rovněž distribuovala produkci Likérky Drak vyrobenou z nezdaněného lihu. 

Robert Sedlařík

  • Na konci roku 2013 byl Robert Sedlařík odsouzen za daňové úniky při obchodování s nelegálním alkoholem k pětiletému vězení. Zlínský soud mu trest zpřísnil a rozšířil o šestiletý zákaz podnikání a propadnutí některých nemovitostí. 
  • Sedlařík zakoupil pro společnost Verdana neprověřený alkohol od Viktora Koláčka. Jednalo se o část směsi s vysokým obsahem metanolu, která od roku 2012 zabila v Česku na pět desítek lidí. Podle soudu Sedlařík vytvořil podmínky pro spáchání zvlášť závažného činu. 
  • Loni byl v souvislosti s metanolovou aférou odsouzen za trestný čin obecného ohrožení k osmiletému vězení. Vrchní soud ale tresty zrušil, na krajském soudu se proto případ znovu projednává, nyní už s návrhem na nižší trest za ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Policii se v tomto případě podařilo odhalit lihové obchody z let 2003 až 2012. Celkem škodu vyčíslili na 1,25 miliardy korun. V případě prokázání viny hrozí mužům až 13 let vězení.