Diváci sledovali brněnskou Moto GP přes plot. Policie odhalila na D1 kradená elektrokola za 140 tisíc

Události: Lidé sledovali Moto GP zpoza plotu (zdroj: ČT24)

Pomocí dalekohledů a přes plot sledovali diváci motocyklovou Grand Prix v Brně. Poprvé v historii závodu totiž nemohli dovnitř areálu Masarykova okruhu kvůli opatřením souvisejícím s nemocí covid-19.

Třídenní soutěžní program si nenechalo ujít odhadem asi 700 fanoušků. Během hlavního závodního dne jich pořadatelé napočítali přes tři stovky. Policisté, strážníci ani pořadatelé s nimi však dle dosavadních informací nemuseli řešit žádné přestupky. 

„Napočítali jsme za celé tři dny stovky přihlížejících. V pátek to bylo zhruba 80 lidí, v sobotu 253 a nedělní program přilákal 340 fanoušků,“ konstatovala bezpečnostní manažerka závodu na Automotodrom Brno Jana Božková.

Kvůli neúčasti diváků bylo nasazeno méně policistů

Velká cena České republiky se jela bez diváků kvůli pandemii koronaviru. Více než 22 tisíc lidí si koupilo lístky, vrátila je asi jen tisícovka z nich. Letošní vstupenky budou platné na závody v příštím roce.

V areálu byly pouze asi dva tisíce lidí z pořadatelské agentury a více než tisícovka členů jezdeckých týmů včetně závodníků. V areálu lidé nosili roušky s výjimkou závodníků při závodě. Kvůli neúčasti diváků bylo v okolí okruhu méně policistů. Namísto obvyklých dvou tisíc směn plánovali odsloužit tři sta směn.

Vedlejší efekt bezpečnostních opatření: Odhalená kradená elektrokola za 140 tisíc

Policisté dohlížející na GP Brno také v neděli dopoledne odhalili na dálnici D1 posádku vozu s kradenými elektrokoly za 140 tisíc korun, která zmizela v Praze. Posádku tvořili dva cizinci, kteří tvrdili, že si kola pořídili v pražské zastavárně.

„Díky zabudovanému GPS modulu jsme znali přibližnou polohu kol. Pohybovala se po dálnici D1 ve směru na Brno. Bylo zjevné, že stroje v hodnotě 140 tisíc korun jsou v jednom z automobilů,“ řekl policejní mluvčí Pavel Šváb.

„Auta v koloně procházela filtrem, díky kterému jsme elektrokola našli. Oba cizinci tvořící osádku vozidla byli zaskočeni a tvrdili, že kola si pořídili v jedné z pražských zastaváren,“ uvedl mluvčí. Podle něj policisté muže zadrželi a případ prověřují pro podezření z legalizace výnosů z trestné činnosti.