TÉMA

GPS

Polsko zasáhly výpadky signálu GPS. Spekuluje se, že je za nimi Rusko

Ve značné části Polska v úterý znovu nefungoval globální navigační systém GPS, informovala ve čtvrtek polská média. Podobné výpadky v této zemi zaznamenali začátkem ledna i koncem loňského prosince, kdy před anomáliemi v signálu varovala polská agentura pro leteckou navigaci. Joakim Paasikivi ze Švédské univerzity obrany se domnívá, že narušení GPS je výsledkem „ruských vlivových aktivit nebo takzvané hybridní války“.
19. 1. 2024|

Výpadky GPS postihují v Moskvě taxikáře či uživatele sdílených aut

Automobilová doprava v Moskvě čelí výpadkům amerického satelitního systému GPS. Poprvé se objevily po útocích dronů na Kreml počátkem května. Ruské úřady tehdy dokonce systém blokovaly na ochranu přehlídky na Rudém náměstí. Teď se ale poruchy vrátily a navigace ve dvanáctimilionové metropoli se zkomplikovala pro taxikáře i uživatele sdílené ekonomiky.
15. 6. 2023|

Krádeží dřeva přibývá, lesníci zloděje stopují i pomocí GPS

Správci lesů upozorňují na častější krádeže dřeva. Kvůli obavám lidí z energetické krize výrazně zdražilo a mnozí prodejci už zastavili jeho objednávky na zimu. Státní podnik Lesy České republiky zaznamenal nejvíc krádeží v severních Čechách. Případy se ale množí napříč republikou.
30. 8. 2022|

Dny NATO navštívilo během víkendu v Mošnově dohromady zhruba šedesát tisíc lidí

Na letišti v Mošnově na Novojičínsku pokračovaly Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Během dvou dnů je navštívilo dohromady zhruba šedesát tisíc lidí. V sobotu bylo diváků okolo třiatřiceti tisíc, v neděli o něco méně, sdělil za pořadatele Jaromír Krišica. Další stovky lidí sledovaly letecké ukázky v okolí letiště.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 18:09|

Aplikace Záchranka nabízí elektronickou knihu túr, pomůže lidem rychleji přivolat pomoc

Aplikace Záchranka nově nabízí s modulem Horská služba i elektronickou knihu túr. Umožní zadání naplánované trasy a v případě, že turista nedorazí do cíle ve stanovenou dobu, sama odešle upozornění horské službě. Ve spolupráci s Horskou službou ČR funguje aplikace Záchranka od roku 2018.
14. 7. 2021|

Nevidomý Turek vylepšil slepeckou hůl, identifikuje překážky a řekne mu i jízdní řád

Po sto letech dozná bílá slepecká hůl zásadní proměnu. V roce 1921 si osleplý britský fotograf James Biggs natřel špacírku na bílo, aby byl všem zřejmý jeho hendikep. Teď tu svou nevidomý Turek Kursat Ceylan vybavil elektronikou. Nová hůl dokáže varovat před nebezpečím, informovat o obchodech nebo jízdních řádech a dokonce navigovat ke zvolenému cíli.
5. 7. 2021|

„Když můžou sledovat drogy, my můžeme sledovat vejce.“ Ochranáři pomocí GPS trasují pytláky

Mezinárodní skupina ochránců zvířat využívá v Kostarice návnady s GPS navigací, díky které dokáží vytrasovat nelegální obchod s želvími vejci. Na něm vydělávají skupiny pytláků po celém světě. Pro ohrožené karety představují největší riziko. Ochranáři se inspirovali mimo jiné v seriálu Breaking Bad (Perníkový táta).
23. 10. 2020|

Diváci sledovali brněnskou Moto GP přes plot. Policie odhalila na D1 kradená elektrokola za 140 tisíc

Pomocí dalekohledů a přes plot sledovali diváci motocyklovou Grand Prix v Brně. Poprvé v historii závodu totiž nemohli dovnitř areálu Masarykova okruhu kvůli opatřením souvisejícím s nemocí covid-19.
9. 8. 2020Aktualizováno9. 8. 2020, 17:46|

Čína prodloužila Hedvábnou stezku do kosmu. Vyslala tam poslední satelit systému Pej-tou

Čína v úterý vyslala na oběžnou dráhu poslední satelit pro svůj navigační systém Pej-tou. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž chce Peking být nezávislý na obdobném americkém systému GPS.
23. 6. 2020|

Tísňová linka spouští novou funkci. Pomůže přesně určit místo volajícího

Na linkách tísňového volání 150, 155 a 158 i na univerzální evropské tísňové lince 112 nově funguje zpřesněná lokalizace volání, která pomůže přesně určit místo volajícího. Integrovaný záchranný systém si od zavedení této služby slibuje výrazné zkrácení doby, která uplyne mezi voláním a poskytnutím pomoci. Nový systém v úterý představili zástupci ministerstva vnitra, hasičů, policie a záchranářů.
11. 2. 2020|

Od půlnoci s novým mýtem. Zhruba třetina aut není registrována, kolony se čekají hlavně na D2

Do nového mýtného systému je aktuálně zaregistrováno zhruba 313 tisíc aut, stále tak chybí asi 145 tisíc vozidel z celkem očekávaného počtu. Dosavadní postup registrací je podle provozovatelé nového mýtného systému CzechToll proti očekáváním lepší. Systém začne na tuzemských dálnicích fungovat od půlnoci ze soboty na neděli. Mezi dopravci je dosud rozesláno zhruba 209 tisíc palubních jednotek.
30. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 19:46|

Konec starého mýta. S přechodem na satelitní systém se čekají kolony, mnozí řidiči se ještě neregistrovali

V neděli začne platit nový mýtný systém pro nákladní dopravu, Česko přechází na satelitní technologii. Jeho spuštění budou v prvních dnech nejspíš provázet dlouhé kolony kamionů u hraničních přechodů. Budou důsledkem pomalé registrace dopravců do nového systému, v pátek jich scházelo stále více než 150 tisíc z celkem očekávaného počtu 458 tisíc.
29. 11. 2019|

Startuje festival kosmické vědy Czech Space Week. Představen bude lovec asteroidů i český družicový nosič

V Praze a Brně v pátek startuje festival kosmické vědy a průmyslu Czech Space Week. Jde o sérii akcí pro veřejnost, studenty, start-upy i průmyslové podniky zaměřené na vesmírnou tematiku. Druhý ročník zahájí v Brně soutěžní Startup weekend, v Praze otevře své dveře agentura pro evropský navigační systém GSA.
8. 11. 2019|

Vězeňské náramky po roce: desetina sledovaných pravidelně porušuje pravidla

Za rok fungování „vězeňských náramků“ porušilo pravidla až 40 procent odsouzených, kteří je nosí. Nejčastěji se jedná o vybití náramku nebo pozdní příchody. Některé prohřešky jsou ale vážnější, ve vězení proto skončilo už sedm trestanců.
8. 10. 2019|

Vlčí smečka z Beskyd a Javorníků přivedla na svět sedm mláďat. Pokud přežije polovina, bude to úspěch

Vlčí smečka, která se pohybuje v Beskydech a Javorníkách, letos přivedla na svět sedm vlčat. Narození mláďat je úspěchem zejména proto, že počet vlků je v této oblasti velmi nízký. Je to navíc poprvé, co se podařilo rozmnožení vlků v této oblasti zdokumentovat, a to od jejich návratu v 90. letech minulého století.
7. 8. 2019|

Přístroje se systémem GPS mohou mít o víkendu problémy. Řešením je rychlá aktualizace

O sobotní půlnoci světového času nastane takzvaný rollover, neboli přetečení čítače týdnů systému GPS. Odborníci tuto situaci přirovnávají k problému Y2K z roku 2000. Americký úřad pro vnitřní bezpečnost, centrum pro kybernetickou bezpečnost, ale dokonce i Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) už vydaly varování.
5. 4. 2019|
Brexit

Britský kabinet tajně jednal o odložení brexitu. Alespoň o osm týdnů, napsal The Telegraph

Členové britské vlády tajně jednali o plánech na odložení odchodu Británie z Evropské unie o osm týdnů. S odvoláním na své zdroje o tom informoval server The Telegraph. Premiérka Theresa Mayová přitom dlouhodobě odmítá odložit termín brexitu, který je nyní stanoven na 29. března. Sporným bodem zůstává takzvaná irská pojistka. Její změny ale ve středu odmítl jak irský premiér Leo Varadkar, tak předseda Evropské rady Donald Tusk. O irské pojistce mezitím jednala premiérka Mayová v Belfastu, kde ji irští republikáni varovali před neřízeným brexitem.
6. 2. 2019Aktualizováno6. 2. 2019, 17:19|