Krádeží dřeva přibývá, lesníci zloděje stopují i pomocí GPS

Události: Přibývá krádeží dřeva (zdroj: ČT24)

Správci lesů upozorňují na častější krádeže dřeva. Kvůli obavám lidí z energetické krize výrazně zdražilo a mnozí prodejci už zastavili jeho objednávky na zimu. Státní podnik Lesy České republiky zaznamenal nejvíc krádeží v severních Čechách. Případy se ale množí napříč republikou.

V Krčském lese v Praze je skládek dřeva hned několik. V poslední době lákají zloděje. Lesníci po jejich „nájezdu“ zbývající dřevo buď přesunou jinam, nebo odvezou majiteli.

Nadlesní Josef Holeš odhaduje, že krádeže stouply proti loňsku zhruba o polovinu. Nejvíce dřeva ubývá v okrajových částech Prahy. „Řekněme Nebušice, Říčany a podobné končiny. Určitě je to proto, že tam jsou rodinné domy a běžné kouřovody. V paneláku si dřevem nezatopíte,“ má jasno Holeš.

Přibývá také krádeží v bezzásahových zónách. Zloději berou dřevo, které má sloužit k přirozenému rozkladu a také hmyzu. Nadlesní očekává, že zloději budou se začátkem topné sezóny ještě aktivnější. Použije namátkové fotopasti. Lesy České republiky už je instalují.

Fotopasti i GPS

Pracovníci do klád instalují také zařízení GPS. Kradené dřevo díky němu umí snáze nalézt. „Veškeré informace z fotopastí a z aplikace spojené s GPS čipy policii předáváme a ta je může dále využít při vyšetřování této trestné činnosti,“ přibližuje mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Letos do konce července Lesy ČR zaznamenaly 66 krádeží. Zloději si odnesli dřevo v hodnotě více než 1,3 milionu korun.