Výpadky GPS postihují v Moskvě taxikáře či uživatele sdílených aut

Horizont ČT24: Výpadky GPS v Moskvě (zdroj: ČT24)

Automobilová doprava v Moskvě čelí výpadkům amerického satelitního systému GPS. Poprvé se objevily po útocích dronů na Kreml počátkem května. Ruské úřady tehdy dokonce systém blokovaly na ochranu přehlídky na Rudém náměstí. Teď se ale poruchy vrátily a navigace ve dvanáctimilionové metropoli se zkomplikovala pro taxikáře i uživatele sdílené ekonomiky.

Andrej Grešněv si vybral sdílené auto v centru Moskvy a pokusil se ho najít. Při pohledu na mapu se ale jeho poloha nacházela uprostřed řeky a zobrazuje se upozornění: „Geolokace nefunguje správně. Je možné, že se auto nachází jinde, než byste očekávali.“

„Protože je přerušená geolokace, tak se auto nachází v řece. Museli jsme se dost nachodit, abychom ho našli,“ poznamenal Grešněv.

Nakonec si ho sice pronajmul, ale při průjezdu centrem města se navigace znovu ztrácí, má zpoždění a ukazuje špatnou polohu. „Jezdit je docela složité. Musíte řídit jako naši otcové: podívat se do mapy a počítat odbočky,“ poznamenal Moskvan.

Problém pro taxikáře

Podobné problémy jako Grešněv mívají i lidé, kteří si chtějí půjčit koloběžku, zaběhat si s chytrými hodinkami nebo se zorientovat ve městě. Nefunkční GPS ale nejvíc trápí taxikáře.

„Když získáte objednávku v centru, tak máte štěstí. Obvykle pro ni musíte vyjet na třetí dopravní okruh,“ vysvětlil jeden z taxikářů. „GPS funguje velmi špatně. V centru Moskvy vůbec,“ stěžuje si druhý.

Podle bývalého šéfa ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrije Rogozina se ale řidiči musí přizpůsobit. „Správný taxikář by měl znát Moskvu nazpaměť a neorientovat se podle GPS. Přežijí. Ať se naučí mapu, pokud chtějí pracovat,“ míní Rogozin.

Ruským firmám i občanům také vytkl, že měli dávno začít používat ruský družicový systém GLONASS a nespoléhat se na americké satelity. „Americký navigační systém je třeba blokovat všude a měly by se vypnout jeho stanice na ruském území. Opravdu to musíme připomínat patnáct měsíců od začátku speciální vojenské operace?“ podotýká Rogozin.

Možné použití speciální rušičky

„Problém se týká především centra Moskvy, nejbližšího okolí Kremlu a Rudého náměstí. Já bydlím nedaleko v domě na nábřeží a mám dokonce problémy i s internetovým připojením k televizi,“ přiblížil situaci zahraniční zpravodaj ČT Karel Rožánek. Komplikace s navigací GPS podle něj mají i zásobovací služby nebo záchranná služba.

Podle Rožánka lze předpokládat, že za výpadky navigace GPS stojí ruská armáda, protože zesílily po dronových útocích na Kreml. „Můžu jenom spekulovat, ruské ministerstvo obrany s námi nekomunikuje. Je možné, že Rusové v hlavním městě použili speciální rušičku Krasucha-2, která má dosah až 250 kilometrů a může rušit satelitní systém,“ doplnil zahraniční zpravodaj.