Z kuliček do brněnského časostroje jsou „kešky“. Jejich skrýš prozrazují denně nové souřadnice

Jediný způsob, jak získat skleněnou kuličku, která obvykle vypadává z hodinového stroje na náměstí Svobody v Brně, je najít si ji podle GPS souřadnic. Časostroj je v opravě, a tak pracovníci Turistického informačního centra skleněnky schovávají v širším centru města. Polohu odkrývají denně v 11 hodin.

Každý den, když odbíjí brněnské poledne, tedy 11 hodin, se na facebooku Turistického informačního centra objevuje zpráva, kde mají lidé skleněnky hledat.

Vede k nim fotka místa i GPS souřadnice. První hledači dobíhali v úterý ještě za zvuku zvonů, tentokrát ke květináčům na Dominikánském náměstí. „Čekala jsem na Svoboďáku a sledovala, kdy se příspěvek objeví, abych mohla začít hledat. Neměla jsem to daleko,“ řekla šťastná nálezkyně skleněné kuličky Blanka Holíková. 

Další hledači tentokrát odešli bez skleněného pokladu. Podle tvůrců hry to neúspěšní zájemci nemají vzdávat, příležitost budou mít ještě skoro dvacet dnů. „Plánovaná oprava je na tři týdny a my jsme připraveni, že je budeme schovávat, dokud se časostroj nezprovozní,“ řekla mluvčí Turistického informačního centra Adéla Nováková. Akceschopnost a rychlé nohy ale mohou v tomto závodě být výhodou. Zatím nejdelší hledání skleněného suvenýru trvalo deset minut.