Silničáři opravují kruhový objezd u Letovic. Místním komplikují život kvůli objížďce tisíce aut

Tisíce aut včetně kamionů už týden denně projíždí centrem Letovic na Blanensku. Ředitelství silnic a dálnic totiž začalo s opravou kruhového objezdu na hlavním tahu z Brna do Svitav. Řidiči na objížďce městem nedodržují maximální povolenou rychlost. Zaměří se na ně dopravní policisté.

Přejít přechod v Tyršově ulici v Letovicích je v dopravní špičce poslední dny složité. Aut v centru několikanásobně přibylo. „Když jedu se ženou do nemocnice na vyšetření, tak musím objet prakticky celé Letovice. Mám švagra, ten bydlí přímo nad poštou, ten říkal, že i v noci je tady poměrně silný provoz,“ popsal obyvatel Letovic Ludvík Karásek.

Silničáři začali opravovat kruhový objezd na hlavním tahu na Brno a objízdná trasa vede přes Letovice. „Měníme kamenné kostky, které tvoří prstenec okružní křižovatky za cementobetonový kryt, který samozřejmě technologicky nějakou dobu tvrdne. Jeden směr je v podstatě veden přes náměstí,“ řekl ředitel ŘSD Brno David Fiala.

Třicítku řidiči v obci příliš nedodržují

Centrem města mohou jet řidiči maximálně třicítkou. Už za první týden uzavírky se ale na silničáře obrátila řada místních, podle kterých rychlost překračují. Dohlídnou na ně policisté. Zatím ale žádné pokuty nerozdali. „Působí spíš preventivně. Když jsou tady vidět policisté, řidiči automaticky zpomalují a samozřejmě přizpůsobují potom i rychlost provozu a dopravnímu prostoru,“ vysvětlil vedoucí odboru služby dopravní police kraje Jindřich Rybka.

Podobnou situaci už před časem poznali obyvatelé v Černé Hoře. Veškerá doprava z hlavního tahu z Brna do Svitav silnicí v městysu projížděla, kvůli opravě nedalekého mostu, celý rok.