Černou Horou projedou auta maximálně třicítkou. Na odklon kamionů se čeká

Auta projíždějí Černou Horou (zdroj: ČT24)

Po celém území městyse Černá Hora zakazují řidičům značky jet vyšší rychlostí než 30 kilometrů v hodině. Je to první opatření, které se starostovi podařilo prosadit. Na odklon kamionové dopravy, který obci uleví, se čeká. Povolit ho musí na žádost Jihomoravského kraje ministerstvo dopravy.

Kamiony už druhý týden lidem v Černé Hoře na Blanensku komplikují život. Po uzavření mostu na svitavské silnici  I/43 všechna těžká auta projíždějí přímo centrem městyse. Denně tudy podle sčítání Ředitelství silnic a dálnic projede tři tisíce dvě stě nákladních aut.

Hustá doprava vadí nejen chodcům, ale i vedení městyse, bojí se o stav vozovky. „Ta komunikace není postavená na tak těžký provoz,“ obává se starosta Černé Hory Ondřej Měšťan (nez.). Starosta se minulý týden sešel se zástupci policie a Ředitelství silnic a dálnic. Všichni podporují objížďku kamionů po dálnici D1 kolem Olomouce a Mohelnice.

Dopravcům se objížďka po dálnici nelíbí

Sdružení kamionových dopravců se to ale moc nelíbí. „Objížďka je vedena po komunikacích, které jsou už teď přetížené, třeba na D1 kolem Vyškova. Ve výsledku by se ta dopravní situace zhoršila. Znásobit průjezdy vozidel v těchto místech je nereálné,“ řekl mluvčí Česmad Bohemia Martin Felix.

Objízdná trase z Brna do Svitav
Zdroj: ČT24

Krajský úřad Jihomoravského kraje tak už poslal na ministerstvo dopravy žádost o vedení objížďky přes dálnici D1. „Žádost krajský úřad na ministerstvo dopravy na využití dálnice poslal minulý týden, zatím odezvu nemáme,“ informovala mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Firma byla ještě rychlejší než úředníci

Blanenský stavební úřad jednal rychleji. Povolil snížení povolené rychlosti v obci. „Zítra vyvěsíme opatření na desku,“ upřesnil zástupce vedoucího stavebního úřadu v Blansku Jiří Kouřil. Rozhodnutí úřadu bude ale jen formální, firma už značky omezující rychlost na území celého městyse rozmístila. „Mě překvapila ta rychlost, jakou to bylo provedeno,“ řekl starosta Černé Hory.

Objížďka opravovaného mostu
Zdroj: ČT24

V úterý se znovu sejdou zástupci všech zúčastněných úřadů přímo v Černé Hoře. Zabývat se budou dalšími možnostmi zlepšní bezpečnosti a plynulosti provozu. Černohorští čekají také na výsledky zkoumání stavu mostů, ty by měly být hotové během první srpnové dekády. Pak bude jasné, jestli se most na silnici I/43 po podepření alespoň částečně znovu otevře a ulice městyse se alespoň trochu uvolní.