Obyvatelé Černé Hory zažívají dopravní peklo. Obcí projedou tisíce aut denně

Silničáři ve čtvrtek odpoledne uzavřeli část silnice I/43 u Černé Hory na Blanensku. Důvodem je havarijní stav mostu, u kterého hrozí zřícení. Uzavírka je problematická hlavně pro obyvatele Černé Hory, objížďka totiž vede právě přes obec. A trvat bude možná až do konce příštího roku.

Ve čtvrtek v půl páté odpoledne vjela na most u Černé Hory na Blanensku poslední auta. Od této doby už musejí všichni řidiči jezdit po objízdné trase. Vede přímo přes obec. Problém je to hlavně pro místní, v obci totiž existuje pouze jeden přechod a navíc bez semaforů.

„Já jsem přecházel, když jsem šel do domova důchodců a tam jsem čekal skoro čtvrt hodiny, než jsem přešel,“ stěžoval si Milan Ženš. „Tady jde skutečně o život, protože nedávat pozor a myslet si, že vám někdo dá přednost, to se málokdy vidí,“ přitakal Pavel Hudec.

Odpoledne proto u přechodu začala hlídkovat dopravní policistka, která lidem s přecházením pomáhala. Podle čísel Ředitelství silnic a dálnic by obcí mohlo denně projet zhruba 16 tisíc aut, a to včetně kamionů. Ty podle starosty silnici postupně zničí. „Ta komunikace sama o sobě není v takovém stavu, aby podle mě vydržela tu dopravu,“ řekl starosta Černé Hory Ondřej Měšťan (Sdružení nezávislých kandidátů Občané Černé Hory).

Starosta chce aspoň odklon kamionů

Starosta Černé Hory chce po uzavírce mostu aspoň odklon kamionů. Příští týden ve středu by se měly setkat všechny zainteresované strany a o opatřeních jednat.

Projíždějící těžké kamiony nejvíc trápí lidi, kteří bydlí přímo u hlavní silnice. „Opravdu se nedá spát, i když jsou zavřená okna, tak to prostě nejde, je to strašný rámus. Otřásá se dům,“ řekla obyvatelka Černé Hory Petra Janáčová.

V ohrožení jsou i tradiční pivní slavnosti

Pokud se most nepodaří alespoň částečně otevřít do letošního podzimu, pravděpodobně se v obci nebudou konat ani tradiční pivní slavnosti, na které každý rok přijíždí zhruba pět tisíc lidí. „Obec bývá většinou na celý víkend uzavřená, žádná auta tady nejezdí, takže uvidíme, jak momentálně se ta situace bude dát řešit,“ řekl organizátor akce z pivovaru Černá Hora Marek Pivka.

Jestli se podaří most do září podepřít a aspoň částečně zprůjezdnit, budou silničáři teprve zjišťovat. I tak ho ale budou na jaře demolovat. Hotový pak nebude dřív než koncem příštího roku.

Objížďka mostu přes Černou Horu
Zdroj: ČT24

Mezi Brnem a Svitavami silničáři opravují vozovky na více místech

Silnice I/43 patří k jedněm z nejfrekventovanějších v kraji. Na výjezdu z Brna-Řečkovic po ní denně projede téměř 50 tisíc aut. Ve zmiňovaném úseku u Černé Hory pak denně jezdí přes 16 tisíc aut.

A opravy na silnici mezi Brnem a Svitavami probíhají na více místech. Kromě včera uzavřeného úseku u Černé Hory se opravuje most také mezi Kuřimí a Lipůvkou a na komplikace kvůli dalšímu mostu se řidiči musí připravit i za Letovicemi.