Soud dal novou naději na rehabilitaci disidenta Pavla Wonky

Trutnovský soud se musí znovu zabývat případem disidenta Pavla Wonky odsouzeného v roce 1981 za neoprávněné vniknutí do bytu své tchyně. Krajský soud mu nařídil, aby znovu projednal žádost Wonkova bratra Jiřího o obnovu řízení. Závěr okresního soudu, že řízení obnovit nelze, byl podle odvolacího senátu nesprávný.

Okresní soud v Trutnově odmítl otevřít případ Pavla Wonky s tím, že obnova řízení není možná, protože nevyšly najevo žádné nové skutečnosti ani důkazy dříve soudu neznámé. Podle královéhradeckého krajského soudu je takový právní závěr nesprávný vzhledem k tomu, že byl zrušen jiný rozsudek nad Wonkou, po kterém musel disident do vězení. Žádostí Jiřího Wonky o obnovu řízení se tak musí okresní soud zabývat znovu.

Spor, který se snaží starší z bratrů Wonkových po letech otevřít, se týká dění v 80. letech. Vše začalo tím, že byl Pavel Wonka v roce 1981 odsouzen k peněžitému trestu za nezákonné vniknutí do bytu své tchyně. V roce 1986 byl sice rozsudek zrušen, když další soud uznal Wonkovu obhajobu, že byl v bytě hlášen, zatímco jeho tchyně již několik let nikoli. Nové rozhodnutí se ale týkalo pouze trestu, nikoli viny.

Trutnovský soud v roce 1988 zastavil trestní stíhání, protože Wonka byl o rok dříve odsouzen za pobuřování – tak soudy vyhodnotily jeho snahu kandidovat ve volbách v roce 1986 jako nezávislý kandidát. V roce 1988 Pavel Wonka ve vězení zemřel.

„Požadovali jsme obnovu řízení, aby bylo jasně vysvětleno, jestli se Pavel Wonka zločinu dopustil či nikoli. Soud se k této otázce nechce stavět. Soud měl rozhodnout, že i kacíř a rebel má právo na spravedlivý proces,“ vysvětlil nynější snahu o obnovu řízení advokát bratrů Wonkových Lubomír Müller.

Pavel Wonka bývá označován za jednoho z posledních politických vězňů komunistického režimu v Československu. Zpráva o Wonkově úmrtí vyvolala pobouření i ve světě. Pohřeb se uskutečnil v rodném Vrchlabí za účasti asi 2 tisíc lidí, včetně signatářů Charty 77, členů Jazzové sekce a Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, ale i zástupců osmi velvyslanectví západních zemí. Za Wonkovu smrt nebyl nikdo potrestán.