Doprava v Přerově se na několik měsíců ještě více zkomplikuje. Problémy bude mít i MHD

Řidiče v Přerově čekají další měsíce dopravních komplikací, uzavírky se budou od příštího týdne týkat ulice Osmek a místní části Čekyně. Okrajová část Přerova bude až do léta odříznutá od dopravy kvůli rekonstrukci kanalizace, práce na kanalizační stoce v ulici Osmek by měly probíhat zhruba devět týdnů. Omezení se výrazně dotkne i přerovské MHD.

Obě investice provádí společnost Vodovody a kanalizace Přerov. Hlavní krajská silnice procházející Čekyní bude uzavřena už od pondělí. Po dobu čtyř měsíců dělníci postupně zavřou i místní komunikace, protože se tam mají stavět jednotlivé kanalizační stoky.

„Řidiči místní částí až do 12. července prakticky vůbec neprojedou, takže budou muset jezdit přes Žeravice. Naše občany čeká složité objíždění, aby se vůbec dostali ke svým domovům,“ uvedl přerovský radní a předseda místní části Čekyně Bohumír Střelec. Práce v Čekyni přijdou na 162 milionů korun.

Neprojedou ani autobusy

S problémy musejí počítat i obyvatelé Čekyně, kteří budou chtít využít autobusy MHD. Linky budou zastavovat jenom na okrajích Čekyně a jezdit přes přerovskou část Žeravice. Dotkne se to i příměstské linky 513, která pojede trasu Přerov, Předmostí, Žeravice, Penčice, Tršice, Lipňany a zpět. „K této změně mají být vydány výlukové jízdní řády,“ doplnila mluvčí radnice Lenka Chalupová.

V pondělí se uzavře také ulice Osmek, řidiči tudy neprojedou devět týdnů. Důvodem je oprava kanalizační stoky, která potrvá do 20. května. „Řidiči budou nuceni využít objízdnou trasu, vedoucí ulicí Kopaniny, dále ulicí Velká Dlážka až po silnici směrem na Lýsky a Prosenice, a to obousměrně,“ uvedl radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

I tato uzavírka zkomplikuje MHD i některé spoje příměstské dopravy. Podrobnosti k jízdním řádům se cestující dozvědí na webových stránkách společnosti Arriva, která v Přerově zajišťuje MHD a také v systému celostátního portálu IDOS. 

Komplikovaná doprava trápí město už řadu let, čeká se na dálnici

Práce, které v pondělí začnou v Čekyni i v ulici Osmek ještě více zkomplikují už tak problematickou dopravu v Přerově. Město má problém hlavně s kamiony, nákladních aut navíc přibylo poté, co se otevřel nový úsek dálnice D1 z Lipníku nad Bečvou do Přerova. 

Dopravu zklidní až dokončení nejstarší dálnice v Česku. Chybí poslední úsek z Přerova do Říkovic. Proti územnímu rozhodnutí však nedávno na olomoucký magistrát přišlo devět odvolání. Pokud však půjde vše podle plánu, mohli by řidiči po kompletní dálnici jezdit v roce 2024.