Archeologové našli v Břeclavi tisíc let staré kostry. Mohlo jít o rituální vraždu

Archeologové objevili v základech břeclavského zámku kosterní pozůstatky tří lidí staré asi tisíc let. Kostry byly v těsné blízkosti a v extrémních pozicích. Podle archeologů mohli být lidé svázaní a mohlo jít o násilnou smrt. Archeologové budou nález dál zkoumat.

Podle Davida Mahovského z břeclavské radnice zatím nelze říct pohlaví ani další podrobnosti kosterních pozůstatků. Vše bude předmětem dalšího zkoumání, některé poznatky ale už vědci mají.

„Nález nasvědčuje tomu, že ti lidé mohli být svázaní. Rovněž lze předpokládat násilnou smrt. Napříč přes všechna těla jsou zbytky velkého kovového předmětu, který se nám dosud nepodařilo identifikovat,“ řekl archeolog Miroslav Dejmal.

Mohly to být oběti pohanského rituálu

Z celostátního pohledu jde podle archeologa o vzácný nález. „I přesto, že někdy kolem roku 1050 už bylo v oblasti křesťanství, celá věc působí jako rituál. Pohanské zvyky někde přetrvávaly ještě dlouho po zavedení křesťanství. Zatím jde jen o hypotézy, které budeme podrobovat zkoumání společně s dalšími odborníky,“ dodal Dejmal působící pod brněnskou společností Archaia, která ve spolupráci s břeclavským muzeem práce na průzkumu zámku vede.

Lidé byli umístěni na podloží vysypaném kamením. „Nikde v Břeclavi zdroje kamení nejsou, proto pracujeme s hypotézou, že sem byly dovezeny z Pohanska, kde lidé rozebrali již zaniklé hradisko. Celá hradba je jinak ze dřeva a hlíny,“ doplnil archeolog.

I když na pozůstatky působil tlak a hradba v minulosti hořela, jsou kostry dobře rozpoznatelné. „Budeme se snažit zjistit detaily, jako jsou pohlaví nebo věk. Podle genetického rozboru chceme zjistit, jestli nešlo o příbuzné, jestli trvale žili zde, nebo pochází odjinud. V té době totiž bylo běžné otroctví. Je možné, že tito lidé mohli být třeba zotročenými válečnými zajatci,“ vysvětlil.

Archeologové objevili pozůstatky hradby

Archeologové pracují v břeclavském zámku už měsíce. Před půlrokem objevili zachované pozůstatky hradby, objevili i fragmenty různých předmětů jako například kousky nádob z 10. století nebo kousek bronzového šperku. Archeologové se prokopali až na základy a jílovité podloží jim podle Davida Mahovského z břeclavské radnice nedovolí jít níž, protože by hrozilo zaplavení prostor spodní vodou.