Soud v Brně začal řešit spor města a podnikatele Procházky o pozemky za Lužánkami

Spor o pozemky za Lužánkami (zdroj: ČT24)

Městský soud v Brně začal řešit spor, komu patří silnice nebo parkoviště v lokalitě Ponava za Lužánkami. Určovací žalobu na vlastnictví komunikací na pozemcích města podalo Brno kvůli dlouhodobým sporům se společností Czechcity podnikatele Libora Procházky.

Spory o pozemky vyvrcholily loni v březnu, kdy soud předběžným opatřením zakázal firmám napojeným na Procházku bránit vjezdu na pozemky města nebo na nich vybírat parkovné. Brno tvrdí, že komunikace na pozemcích za Lužánkami patří městu, podnikatel Libor Procházka, že náleží jemu.

„K určovací žalobě nás vyzval stavební úřad, protože v té lokalitě probíhá několik stavebních řízení. Chtěli bychom, aby bylo potvrzeno, že jsme vlastníkem nejenom těch pozemků, ale i komunikací,“ řekl radní města Brna pro oblast majetku Róbert Čuma (Piráti).

Pozemky, které si podnikatel Procházka nárokuje
Zdroj: ČT24

Soud bude pokračovat v polovině dubna

Advokát Libora Procházky Vítězslav Jíra odmítá tvrzení města, že byly komunikace v minulosti pouze upravené. Z dokumentů podle něj naopak vyplývá, že je stavbaři odstranili a postavili nové, tudíž je vlastní soukromá firma.

„Město bylo toho samého názoru před několika lety, když chtělo nemovitosti odkoupit, názor ale změnilo po změně politické reprezentace,“ řekl Procházkův advokát. Celou věc budou obě strany u soudu znovu dokazovat v polovině dubna, na kdy jednání soudkyně odročila.

Výměna za historické domy padla

V minulém volebním období přišlo hnutí ANO s tehdejším primátorem Petrem Vokřálem (ANO) s myšlenkou, že by s Procházkou jeho nemovitosti za Lužánkami město vyměnilo, aby tam mohlo postavit fotbalový stadion. Původně se jednalo o výměně za bytové domy, proti čemuž se ale postavili jejich obyvatelé a někteří politici, potom se projednávala směna za některé historické domy. Proti tomu tehdy vystoupila opozice a také tehdejší zastupitelka části Brno-střed Markéta Vaňková (ODS), která se po předloňských volbách stala po Vokřálovi primátorkou.

Brno s firmami kolem Procházky vede více sporů. Jeden z nich půjde Vítězslav Jíra řešit s Markétou Vaňkovou v pondělí. Libor Procházka je podle advokáta otevřený jednáním a má zájem se dohodnout.

Za Lužánkami od počátku tisíciletí chátrá fotbalový stadion, kde Zbrojovka v minulosti získala jediný titul. Před pěti lety ho oživila rozlučka s kariérou fotbalisty Petra Švancary, na kterou přišlo přes 30 tisíc lidí. Na stadionu se občas konají sportovní nebo kulturní akce, loni se tam točil film o legendárním běžci Emilu Zátopkovi.