Brno chce odstranit zátarasy, které postavil podnikatel Procházka před hokejovou halou. Boj o pozemky pokračuje

Brno se chystá odstranit zátarasy, které brání vjezdu na parkoviště u dětské hokejové haly v lokalitě Ponava. O pozemky kolem fotbalového stadionu za Lužánkami dlouhodobě vede spory s podnikatelem Liborem Procházkou. Firmy s ním spojené vybíraly dokonce peníze za vjezd k Boby centru a na parkoviště.

Plochy, které si Libor Procházka nárokuje
Zdroj: ČT24

Podle Libora Procházky jsou parkoviště a další stavby v lokalitě Ponava vlastnictvím jeho firmy. Nové vedení brněnské radnice ale tvrdí, že je vlastní město, stejně jako pozemky. Neshody mezi oběma stranami pociťují i lidé, nemohou v místě zaparkovat. „Táhneme těžkou tašku třikrát týdně a musíme se dostat na halu. Největší problém mi dělá ta frekventovaná silnice,“ postěžoval si Petr Tříska, který vozí třikrát týdně syna na trénink hokeje.

Vybírání parkovného může být neoprávněné podnikání

Na protějším parkovišti se navíc setkal s vybíráním parkovného, přestože město vyzvalo provozovatele parkoviště, ať to nedělá. „Minulý týden v odpoledních hodinách tam vždycky někdo stál a vybíral,“ řekl Petr Tříska.

Parkoviště proto začali monitorovat strážníci. „Máme podezření, že by se mohlo jednat o neoprávněné podnikání nebo porušení povinností při evidenci tržeb,“ řekl mluvčí městské policie Brno Jakub Ghanem.

Podle Libora Procházky nemovitosti vlastní jeho společnost, existuje na to řada dokumentů, a i proto minulé vedení města s podnikatelem jednalo o směně. Pro variantu peněžitého vyrovnání zvedli loni v květnu ruku i někteří z politiků, kteří nyní v rámci nové koalice vlastnictví nemovitostí Procházkou zpochybňují.

Podle správního úřadu může vlastník vjezdu bránit

„Za této situace se společnost CzechCity rozhodla využívat svůj vlastní soukromý majetek pro svoje účely,“ řekl právní zástupce společnosti Libora Procházky Vítězslav Jíra. Tedy umožnit vybírání parkovného a umístění zátarasů. Podnikateli podle jeho právníka nahrává i rozhodnutí silničního správního úřadu. „Z tohoto jednoznačně vyplývá, že společnost CzechCity je oprávněná omezit vjezd veřejnosti na toto parkoviště,“ dodal právník.

Česká televize má k dispozici například měsíc starý dokument, podle kterého na pozemcích podnikat může, zátarasy by měl ale odstranit.

Vlastník má právo vybírat parkovné, avšak nesmí zamezovat průjezdu vozidel (řidičů – pozn. red.), kteří parkovací plochy nechtějí využívat.
Úřad městské části Brno – Královo Pole
Odbor veřejných služeb

Podle vedení města to ale není tak jednoznačné. „Situace je právně velmi složitá, ale my máme právní stanovisko, které nám říká, že můžeme zvolit ten nastíněný postup,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Betonové bloky chce město nechat odstranit v nejbližší době. Celý spor tím ale nekončí, o vlastnictví nemovitostí bude rozhodovat soud.