Podnikatel Procházka opět bojuje s Brnem. Na parkovištích u Bobycentra vybírá poplatek za vjezd

Podnikatel Procházka začal vybírat poplatky za vjezd na parkoviště (zdroj: ČT24)

Na parkovací místa před brněnskou Hokejovou halou mládeže už řidiči nemůžou zadarmo. Bezpečnostní agentura tam vybírá poplatek za vjezd. Vlastnictví parkoviště si nárokuje podnikatel Libor Procházka, se kterým se minulé vedení magistrátu snažilo vyjednat směnu za jiné nemovitosti. To současné chce, aby o tom, komu prostranství patří, rozhodl soud.

Plochy, které si Libor Procházka nárokuje
Zdroj: ČT24

Další kolo sporů města s podnikatelem Liborem Procházkou tentokrát dopadlo na řidiče. Nově musejí u hokejových hal vytáhnout peněženku. Právě vlastnictví tohoto parkoviště, dalšího naproti i pěti hektarů kolem si Procházka nárokuje.

Na protějším parkovišti před hotelem přitom nikdo peníze nevybíral, štáb České televize na něm celé dopoledne parkoval zadarmo. Hosté hotelu si ale stěžovali, že musí za vjezd platit. Zaměstnanci agentury totiž poplatek vybírají, jen pokud se v areálu pořádá třeba koncert. „Začalo to asi začátkem prosince. Agentura začala vybírat za vjezd do areálu Bobycentra,“ popsal ředitel Hotelu Cosmopolitan Boby Patrik Kupka.

  • Soukromá agentura vybírá za vjezd k Hotelu Cosmopolitan Boby 150 korun, ale ne každý den. Hotel následně hostům peníze vrací.
  • Za vjezd na parkoviště u hokejových hal zaplatí řidiči od 6 do 22 hodin poplatek 30 korun. Na rozdíl od hotelových hostů ale hokejistům peníze za poplatek nikdo nevrací.

Současné vedení města se chce s Procházkou soudit

Vedení města, které vlastní pozemky pod parkovišti i cestami, Libora Procházku vyzvalo, aby s vybíráním přestal. U soudu chce navíc dokázat, že nemovitosti na pozemcích podnikateli nepatří. „Já osobně nevím o tom, že by existoval jakýkoli právní titul, kterým by tyto majetky přecházely z města na kohokoli jiného,“ řekl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti). Samotný Libor Procházka na dotazy magistrátu ani České televize nereagoval.

Je potřeba rozlišit dvě situace. Jestli je ta stavba samostatnou stavbou, nebo jestli je součástí pozemku. Pokud se jedná o samostatnou stavbu, tak je to podobné, jako byste měla postavený dům na cizím pozemku. Samozřejmě můžete ten dům pronajímat, můžete z něj vybírat nájemné. Stejně tak v tomto případě můžete vybírat parkovné za to, že někdo stojí na vašem parkovišti.
Petr Kocmánek
právník společnosti Frank Bold Advokáti

Může trvat i několik let, než soudy pravomocně rozhodnou. Nevyřešené majetkové vztahy blokují opravy fotbalového stadionu i přilehlých ulic Drobného a Sportovní.