Firma CTP Invest staví znovu bez povolení, teď v Přešticích

Přeštice – Magistrát v Hradci Králové udělil včera rekordní pokutu nizozemské firmě za černou stavbu dvou skladů. Teď se ale podobný problém společnosti CTP Invest objevil v Přešticích na Plzeňsku. I tady začal největší průmyslový developer na českém trhu stavět bez povolení – tentokrát výrobní halu. Stavební úřad její výstavbu zastavil a společnosti teď hrozí pokuta. Zástupci developera ale nevidí v přeštickém ani hradeckém případě problém. Firma ovšem už platila pokutu v Mladé Boleslavi a potíže měla i v Brně.

Na dvou hektarech má v Přešticích vyrůst závod k zpracování plastů. Developer dal městu lákavý slib - výrobní hala podle něj zaměstná pět stovek lidí. Nizozemská firma ale začala betonovat základy bez povolení. „Stavební úřad stavbu zastavil a zahájil řízení o jejím odstranění,“ konstatuje místostarosta města Marek Krivda (TOP 09). Společnost CTP se navíc zavázala, že práce neuskuteční o víkendech. „Přesto tam došlo k jednomu nebo dvěma incidentům, než víkendovou práci zastavili,“ dodává Krivda.

I když úřad teď CTP hrozí pokutou, její zástupci nevidí problém. „Na vybudování haly je povolení v procesu a teprve po jeho vydání zahájí naše společnost výstavbu této části,“ reagují.

Remon Vos z CTP Invest komentuje úřady v ČR:

„Ne všichni úředníci se vyznají v legislativě. Když požádám o stavební povolení nebo kolaudační souhlas v sousední zemi, v Německu nebo v Polsku, proces je rychlejší než v Česku.“ (Zdroj: ihned.cz)

Kvůli hale se ale ozvali i místní obyvatelé, kteří proti ní sepsali petici. Signatáři se obávají, že zesílí dopravu, která lidem naruší bydlení. „Máme tu už nákupní zónu, stojí tady fotbalový stadion a my nevíme, jak bude vyřešena dopravní obslužnost,“ podotýká člen Občanského sdružení Zelená pro Přeštice Jan Schweitzer. Hala má totiž vyrůst přímo v obytné části města. Denně sem pak budou zajíždět auta zaměstnanců i desítky kamionů.

Nizozemská skupina CTP v Česku provozuje 36 průmyslových a logistických parků. Od stavebního úřadu už dostala dvě pokuty – čtvrt milionu a 560 tisíc korun. Třetí se připravuje.

Kauzy CTP Invest v dalších městech

V Hradci Králové stavěla CTP Invest načerno haly od loňského podzimu. Činnost přerušila až po čtvrté úřední výzvě. „Bylo zahájeno řízení o dodatečném stavebním povolení,“ uvádí mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková. „Máme k dispozici všechny doklady, které jsou potřeba k vydání dodatečného stavebního povolení,“ oponuje ale zástupce CTP Tomáš Zajíček.

V Mladé Boleslavi se CTP dostala do křížku s úřady v zóně Bezděčín. „Stavěla v rozporu se stavebním povolením. Dvě haly spojili do jedné. Dostali pokutu,“ popisuje vedoucí stavebního úřadu Magistrátu v Mladé Boleslavi Bohuslav Devátý.

Vloni na jaře začala CTP bez povolení upravovat terén v průmyslové zóně v Brně, na místě pro halu amerického Amazonu. Zeminu rozhrnuly buldozery. Stížnost občanů nakonec úřad uzavřel s tím, že se nic zásadního nestalo. Hala tam ale nakonec nestojí.