Tygří moč proti divočákům na jihu Čech zabírá, můžou si na ni ale zvyknout

Události: Tygří moč plaší divočáky na jihu Čech (zdroj: ČT24)

V Boršově nad Vltavou u Českých Budějovic se podařilo dostat přemnožené divočáky z obce. Předtím běhali přímo mezi rodinnými domy. Odradila je až uměle vyrobená tygří moč, kterou radnice nastříkala na ploty. Zvířata si ale na odpuzovač mohou časem zvyknout.

Že se divočáci Boršovu vyhýbají, potvrdili obyvatelé obce i starosta Jan Zeman (nestr.). Zvířata teď berou rodinné domy oklikou, aby se vyhla plašičům se syntetickou tygří močí. Míří k řece.

Loni střelili myslivci z Boršova skoro dvojnásobné množství černé zvěře než obvykle. „Jsou stížnosti jak od zemědělců, tak od občanů. Prasata jdou za stravou až k obydleným oblastem,“ upozornil myslivec Rudolf Grmela. 

Na dálnici si prasata nezvyknou, na tygra by mohla

Před rokem se dokonce divoké prase proběhlo centrem Českých Budějovic. Podobné zkušenosti mají lidé po celé republice. V Boršově zasahuje do migračních tras divočáků stavba nové dálnice D3 za lesem, proto hledají jiné. „Staví se tam, a zvířata proto ten prostor opouští,“ potvrzuje starosta. 

O přípravek, který divočáky drží dál od obce, se zajímají další obce a také Zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou. „Prasata jsou hodně chytrá a můžou si rychle zvyknout, pokud skutečné nebezpečí nebude,“ varuje Roman Kössl z hlubocké zoo, že proti divočákům plašič nemusí zabírat stále. V zoo na plašení kun používají tygří trus, ani ten ale nefunguje stoprocentně.