Vůně smrčiny a betlém bez Ježíška. Chrámy páně se chystají na vánoční slavnosti

Události: Kostely a chrámy se chystají na svátky (zdroj: ČT24)

Před nadcházejícími vánočními svátky zažívají ruch a shon i kostely a chrámy. Úklid před bohoslužbami vrcholí, chystají se stromky a výzdoba. A své tradiční místo zaujímají v kostelích také betlémy. Například v brněnské katedrále na Petrově už jej přichystali a jako obvykle bez postavičky Spasitele. Také varhaníci už se připravují na vánoční mše, koledy budou hrát po roční pauze.

„V betlémě samozřejmě chybí Ježíšek, protože tam bývá kladen až v okamžiku narození, tedy o půlnoci na Štědrý večer,“ vysvětluje ředitel Diecézního muzea Brno Martin Motyčka. O základní vánoční výzdobu místního presbytáře se postarají smrčky z bílovického polesí.

Několik menších stromků bude dělat společnost desetimetrovému jehličnanu. Umístit ho v katedrále není snadné, proto s ním farníkům pomůžou i studenti, kteří sem chodí na pravidelné bohoslužby.

Farnost kostela v Drnovicích na Vyškovsku chystá betlémy hned dva. Figury v životní velikosti ze slámy už stojí venku. Postavy Marie a Josefa už od začátku prosince putují po obci.

„Začínaje první adventní nedělí byli postaveni před obecním úřadem u stromku na návsi a každý týden se posouvají o kus blíž k betlému,“ přiblížil tradici farář Mikuláš Wawrowski.

Přímo v betlému se ocitnou o poslední předvánoční neděli. Druhý betlém už čeká připravený v kostele na slavnostní odhalení na Štědrý den.