Soud poslal Lužickou nemocnici v Rumburku do konkurzu

Ústecký krajský soud rozhodl o prohlášení konkurzu na Lužickou nemocnici v Rumburku. Insolvenční správkyně chce zachovat provoz zařízení, které poskytuje zdravotní péči pro 55 tisíc obyvatel Šluknovského výběžku. Přihlásilo se však zhruba 90 věřitelů s celkovými pohledávkami za zhruba 90 milionů korun, majetek společnosti proto bude zpeněžen tak, aby byly uspokojeny pohledávky věřitelů.

Návrh na reorganizaci společnosti nikdo z věřitelů nepodal. „Provoz podniku zatím nekončí, posoudíme, nakolik může fungovat dál v současném režimu nebo nakolik se formát zdravotní péče bude nějak upravovat,“ řekla po jednání věřitelského výboru insolvenční správkyně Martina Jinochová Matyášová.

Nemocnice tak bude prozatím poskytovat zdravotní péči jako doposud. Před prodejem majetku nemocnice bude potřeba provést inventarizaci majetku, který se poté po částech prodá. „Vyjasníme, co jsou největší nákladové položky, abychom mohli posoudit, která oddělení mohou pokračovat,“ uvedla správkyně.

Cílem konkurzu bude uspokojit co nejlépe pohledávky věřitelů. „Rádi bychom zachovali nějakou zdravotní péči, kterou bychom převedli na jiného provozovatele,“ dodala Jinochová Matyášová.

Nemocnici by ještě mohl někdo koupit jako celek, zatím o to ale nikdo neprojevil zájem. A to ani Krajská zdravotní (KZ), která je vlastněná Ústeckým krajem spravuje pět nemocnic v regionu. „Ještě pořád nevím, zda má o Lužickou nemocnici zájem,“ dodala správkyně. Město Rumburk, které nemocnici vlastní, nemá zájem ji dále provozovat.

Představitelé vedení KZ podle mluvčího Ivo Chrásteckého opakovaně deklarují, že mají vůli řešit zajištění zdravotní péče ve Šluknovském výběžku. „KZ je v rámci kapacit zdravotnických oddělení jednotlivých nemocnic připravena pomoci pokrývat potřebu poskytování zdravotních služeb pro obyvatele tohoto regionu (Šluknovského výběžku) a napomoci k řešení této situace a ke stabilizaci poskytovaných zdravotních služeb v regionu,“ uvedl. „Návazné kroky se budou odvíjet zejména od jednání věřitelského výboru,“ dodal.

Čtyřicet milionů pro VZP

Největším věřitelem je Všeobecná zdravotní pojišťovna s pohledávkou zhruba 40 milionů korun. „Nejmíň se o své peníze mohou bát zaměstnanci,“ řekla správkyně. „Nemají objektivní důvod se bát, největší pojišťovna nám jde naproti, poskytuje zálohy, z nichž vyplácíme mzdy zaměstnanců,“ dodala.

O úpadku Lužické nemocnice s poliklinikou rozhodl soud letos v srpnu. Městu, které za posledních 15 let do zařízení investovalo zhruba 200 milionů korun, se nepodařilo najít strategického partnera. Jednání s Krajskou zdravotní zkrachovala.