Stav ovzduší v Olomouci mohou lidé sledovat na nové interaktivní mapě

Aktuální i historické informace o kvalitě ovzduší v různých částech Olomouce nově nabízí lidem interaktivní mapa, kterou na svých webových stránkách zprovoznil magistrát. Mapa obsahuje také údaje o tom, jaký podíl mají na celkovém znečištění ovzduší jednotlivé zdroje. Hanácká metropole je s kvalitou vzduchu dlouhodobě na štíru, několik dní v zimě bývají ve městě vyhlašovány smogové situace.

„Občané města mají volný přístup k informacím na našich internetových stránkách. O problematiku ovzduší v Olomouci je velký zájem, ale to nejen v souvislosti s naším měřením, ale lidé se zajímají i o projekty státu, jako jsou například dotace na kotle,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka.

Na interaktivní mapě lidé najdou informace o dlouhodobém stavu ovzduší v jednotlivých lokalitách města. „Občan se díky tomu může seznámit s komplexním stavem ovzduší včetně zdrojů znečištění v místě, kde žije,“ podotkl Loyka. Mapa taky poskytuje informace o tom, jaký podíl na znečištění má průmysl, lokální topeniště nebo doprava.

Smog v Olomouci není žádná vzácnost

V souvislosti se smogem se většinou mluví o Moravskoslezském kraji, jenže podle Loyky má i Olomouc dlouhodobě zhoršenou kvalitu ovzduší. V zimním období jsou v krajském městě na několik dní vyhlašovány smogové situace. Podobný problém trápí například i Přerov.

Výrazný vliv na kvalitu ovzduší má doprava i lokální topeniště. „Můj názor je ten, že pokud nebudou realizovány klíčové (dopravní) stavby, jako je například východní tangenta (obchvatu města), tak ten stav v Olomouci se v krátkém čase výrazně nezlepší,“ upozornil Loyka.