TÉMA

Interaktivní mapa

Olomouc zprovoznila interaktivní mapu židovské kultury, vytvořily ji Univerzita Palackého a Muzeum umění

Olomouc má novou interaktivní mapu židovské kultury, pracovali na ní zástupci Univerzity Palackého (UP) a Muzea umění. Mapa zachycuje dvě desítky stanovišť mapujících dějiny židovské komunity ve městě a její kulturní a intelektuální dědictví. Kromě textů obsahuje i bohatý audiovizuální materiál a obrazovou dokumentaci, informovali zástupci univerzity. Mapa je dostupná ve třech jazykových mutacích, v češtině, angličtině a němčině, a zájemci si ji mohou zdarma stáhnout v aplikaci.
10. 6. 2021|

Průvod studentů, který otřásl dějinami. Cestu z Albertova na Národní třídu rekonstruuje interaktivní mapa

Akce plánovaná na 17. listopadu k uctění památky medika Jana Opletala zavražděného nacisty v roce 1939 byla jiná než ostatní demonstrace roku 1989. Shromáždění bylo povolené, konalo se pod záštitou prorežimního Socialistického svazu mládeže (SSM) a na jeho přípravě se podílela i skupina nezávislých studentů.
17. 11. 2019Aktualizováno18. 11. 2019, 06:18|

Stav ovzduší v Olomouci mohou lidé sledovat na nové interaktivní mapě

Aktuální i historické informace o kvalitě ovzduší v různých částech Olomouce nově nabízí lidem interaktivní mapa, kterou na svých webových stránkách zprovoznil magistrát. Mapa obsahuje také údaje o tom, jaký podíl mají na celkovém znečištění ovzduší jednotlivé zdroje. Hanácká metropole je s kvalitou vzduchu dlouhodobě na štíru, několik dní v zimě bývají ve městě vyhlašovány smogové situace.
8. 10. 2019|

Historici spustili interaktivní mapu obětí invaze v roce 1968

Ústav pro studium totalitních režimů spustil interaktivní mapu Oběti okupace 1968. Přehledně zobrazuje kdo, kde, kdy a za jakých okolností zahynul na území Československa v souvislosti s invazí vojsk Varšavské smlouvy v období od srpna 1968 do srpna 1969.
20. 8. 2019|

Velká interaktivní mapa Pompejí ukazuje, jak se žilo před dvěma tisíci roky ve městě popraveném sopkou

Pompeje byly po dva tisíce let symbolem ničivosti přírodních sil a pomíjivosti lidských snah dát světu řád. Nyní se staly pokladem pro archeology a historiky, kterým nabízí možnost, jak detailně prozkoumat už dávno neexistující svět.
20. 2. 2019|

Vědci vytvořili první interaktivní mapu hekání a funění. Má dva tisíce výrazů a 24 emocí

„Uf“, „pfff“, „hmmm“, „mňo“. Lidé neustále vydávají nějaké zvuky, které se nedají popsat jako slova. Přesto tyto výrazy mají své významy. Nová vědecká studie ukázala, jak časté tyto zvuky jsou, kolik nesou významů a jak důležité jsou v mezilidské komunikaci.
7. 2. 2019|