Jeseník chce prodat Olomouckému kraji rodný dům zakladatele lázeňství Priessnitze

Město Jeseník chce prodat Olomouckému kraji dům, ve kterém žil Vincenz Priessnitz, zakladatel tamních lázní. Radnice totiž nemá peníze na opravu stálé expozice, která se nachází právě v domě, kde zakladatel hydroterapie žil, a chce, aby peníze na práce poskytlo hejtmanství. Pokud by ale kraj měl rekonstrukci zaplatit, požaduje, aby byla nemovitost v jeho vlastnictví.

Muzeum s výstavou věnovanou Vincenzi Priessnitzovy bylo otevřeno v roce 1999 při příležitosti dvoustého výročí jeho narození. Expozice by se měla opravit za deset milionů korun, jenže takovou částku k dispozici město nemá. Radnice tak začala jednat s krajem o prodeji domu, hejtmanství by poté rekonstrukci financovalo. 

„Nešlo ze strany města prioritně prodat rodný dům, ale šlo o to, nechat tam opravdu umístit tu výstavu, kterou by investoval kraj,“ řekla jesenická starostka Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem). Olomoucký kraj má v tuto chvíli dům v pronájmu. 

„Zda si Olomoucký kraj nemovitost bude nadále pronajímat, nebo jí odkoupí, to vše je teď předmětem jednání mezi krajem, jeho zástupci a městem Jeseník. A záleží samozřejmě na vrcholných orgánech kraje, ke které variantě se přikloní“ řekla mluvčí hejtmanství Eva Knajblová.

Priessnitz jako hologram

Pracovníci muzea tvrdí, že expozice v Priessnitzově domě je už na dnešní poměry zastaralá. Měla by se obohatit o moderní prvky, aby přilákala nové návštěvníky. Prostory pro expozici se mají opravit a hlavně zvětšit. 

„Výstava bude opravdu rozšířena ze současných dvou místností o celé patro nahoře, to znamená o další dvě místnosti, v jedné z nich by se měl například pohybovat Vincenz Priessnitz holograficky,“ popsal změny ředitel Vlastivědného muzea Jesenicka Pavel Rušar. 

První vodoléčebný ústav na světě

Podle redaktora ČT Antonína Kaňoka se rodina Priessnitzů do domu nastěhovala zhruba v polovině 18. století. V původním nízkém dřevěném domku Priessnitz začínal s vodoléčbou. „V roce 1822 toto obydlí strhnul a postavil na tomto místě zděné obydlí, čímž vlastně vybudoval první vodoléčebný ústav na světě,“ řekl historik Vlastivědného muzea Jesenicka Jan Petrásek. 

Pracovníci vlastivědného muzea už mají připravenou projektovou dokumentaci na rekonstrukci Priessnitzova rodného domu. Momentálně čekají na to, jak dopadne jednání mezi městem a Olomouckým krajem.