Za osm měsíců působení pochytal pražský protidrogový tým přes sto dealerů, většinou cizinců

UDÁLOSTI: První výsledky pražského speciálního policejního týmu Krystal (zdroj: ČT24)

Více než sto dealerů drog zadrželi v centru Prahy policisté ze specializovaného týmu Krystal během posledních osmi měsíců. Vesměs to byli cizinci, kteří v Česku pobývali nelegálně, proto je úřady ze země vyhostily. Největší problém s drogami v centru Prahy je podle policistů na Václavském náměstí.

Protidrogový tým Krystal operuje v centru Prahy od počátku roku, jsou v něm příslušníci pořádkové, kriminální i cizinecké policie. „Vznikl jako reakce na vývoj trhu omamných látek. Je to věc, kterou veřejnost vnímá a má bezprostřední vliv na pocit bezpečí,“ poznamenal ředitel pražské policie Tomáš Lerch. Dodal, že se členové Krystalu soustředí zejména na Václavské náměstí.

Při svých akcích zadrželi policisté v centru Prahy 106 lidí, z nich bylo 104 drogových dealerů. Často samotnému zadržení předcházelo dlouhé sledování prodejců z utajených míst, aby získali usvědčující důkazy. „Vždy, když dojde k zadržení, tak se jedná o prokázaného pouličního dealera, kdy už máme jak drogu, tak toho, kdo ji koupil, a máme to vše zadokumentováno,“ zdůraznil šéf týmu Krystal Jan Kloubek.

Zadržení dealeři byli většinou cizinci, nejčastěji z afrických zemí. Jen asi desetina byli podle policistů čeští občané. Z cizinců měli podle Lercha někteří v Česku dlouhodobý či krátkodobý pobyt, jiní teprve žádali o azyl v některé z evropských zemí. Samotné zatýkání popisují policisté jako komplikované – mnozí zadržení dealeři byli urostlí a fyzicky zdatní a někteří měli i zbraně.

„Mnoho z nich má kriminální zkušenost z jiných států, takže pokud k nim přijde policie, tak se snaží prát se s námi nebo utíkají. Často se stane, že při zatýkání drogy spolknou, čímž se velice rychle změní v někoho, koho je těžké zadržet,“ upozornil Kloubek.

Dodal, že dealeři v centru Prahy mají i důmyslné skrýše, například v ulici Na Příkopě je dávali mezi cihly charitativní Akce cihla. Skrývají je rovněž pod blatníky na kolech aut nebo pod víčky nádrží, jednomu zadrženému našli policisté sáčky s marihuanou schované i v drdolu ve vlasech.

Odborníci odhadují, že je v Česku přibližně 48 tisíc drogově závislých a téměř tři čtvrtiny z nich užívají pervitin. Loni bylo podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky identifikováno 134 úmrtí pod vlivem drog.

I když většina cizinců, které policisté v posledních měsících zadrželi, již opustila Česko, obchod s drogami to neukončilo. Tým Krystal se tak chystá na další zásahy. Podle kriminalistů se začali noví dealeři přesouvat mimo Václavské i Staroměstské náměstí.