V Ostravě začnou příští rok jezdit nové tramvaje. Čtyřicet souprav dodá Škoda Transportation

Ostrava bude mít nové moderní tramvaje. Cestující začnou vozit na podzim příštího roku. Půjde o čtyřicet souprav nejnovější generace ForCity Smart za 1,9 miliardy korun, které dopravnímu podniku dodá výrobce Škoda Transportation. Ostrava bude prvním městem v České republice i střední Evropě, kde bude tento typ tramvají jezdit.

Vzhled souprav bude přizpůsobený Ostravě. „Novým tramvajím bude opět dominovat tyrkysová barva, do které se už dva roky postupně přebarvuje celý vozový park a ladí i s městským vizuálním stylem. Tramvaji nebudou chybět ani dnes už typické tři ostravské vykřičníky nad dveřmi,“ řekla mluvčí Dopravního podniku Ostrava (DPO) Karolína Rycková.

Tramvaje DPO zaplatí díky úvěru od města, které je zřizovatelem podniku. Půjde o velkokapacitní vozy pro 200 cestujících dlouhé 26,5 metru. Nové vozy mají nahradit spřažené soupravy tvořené klasickými tramvajemi T3, které už dosluhují. Všechny tramvaje budou mít kamery, klimatizaci, wi-fi a porty USB. 

Jedna tramvaj za 49 milionů

Škoda Transportation zakázku vyhrála ve výběrovém řízení, do kterého se přihlásily čtyři firmy. Škoda jako jediná splnila všechny podmínky a nabídla nejnižší cenu. Jedna tramvaj přijde na 48,75 milionu korun.

Dopravní podnik nakupuje nové velkokapacitní tramvaje kvůli výraznému nárůstu cestujících. Ředitel podniku Daniel Morys řekl, že více lidí jezdí především na páteřních linkách. V roce 2017 přepravil DPO 91,1 milionu lidí, což bylo o 2,6 milionu cestujících více než v předchozím roce.